På cella til dødsdømt norsk statsborger:

- Medfange drept

Søndag skal en medfange til den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre (54) i Somaliland ha blitt drept på cella. Nordmannen er livredd, ifølge sin advokat.

DØDSDØMT: Den norske statsborgeren Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Søndag ble en mann drept på cella hans. Foto: Privat
DØDSDØMT: Den norske statsborgeren Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Søndag ble en mann drept på cella hans. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg har fått bekreftet fra flere kilder i Somaliland at en av fangene – som satt i samme celle som våre klient Saad Jidre - ble drept søndag kveld, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Bouras forteller at da fangevokterne i piratfengselet skulle slokke lyset på cella, oppsto det en situasjon.

Drept med kniv

- Det er veldig trangt, og lite om plass på den fire ganger fire meter store cella. Der er 16 personer stuet sammen. En dømt person, som skal tilhøre terrorgruppa Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, gikk til angrep mot en annen fange, skar over strupen hans med kniv, og drepte ham, sier Farid Bouras.

Dagbladet får opplyst at mannen som ble drept satt i varetekt i fengselet. Det skal tidligere ha vært en situasjon hvor medlemmer av den islamske terrorgruppa al-Shabaab mener varetektsfangen kunne ha overhørt en samtale.

Taus fengselsdirektør

Dagbladet har forgjeves søkt fengselsdirektør Adan Ahmed Moge i det delvis norsk-finansierte piratfengselet i Somalilands hovedstad Hargeisa, hvor Saad Jidre deler celle med 15 andre menn.

Fengselsdirektør Moge har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Drapet skjedde like etter at lyset var slått av. Men det er faktum at det er så trangt på 16-manns cella, at ikke alle kan ligge på gulvet å sove. Og det er nærmest umulig ikke å få med seg hva de andre fangene snakker om, sier Bouras.

Redde fanger

Saad Jidre skal ikke ha kommet til skade under hendelsen.

DRAP: En av fangene på cella til den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre skal ha blitt drept i piratfengselet i Hargeisa. Foto: Tony Karumba / AFP
DRAP: En av fangene på cella til den dødsdømte norske statsborgeren Saad Jidre skal ha blitt drept i piratfengselet i Hargeisa. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer

- Vet du noe om hva som har skjedd etter drapet?

- Ingen av de 14 andre fangene som er stuet sammen i den lille cella, hadde sett eller hørt noe. Gjerningsmannen sitter fortsatt på samme celle. De andre fangene er livredde, sier Farid Bouras.

- Vi er bekymret for sikkerheten til Saad Jidre. Forholdene i fengselet, kan ikke sammenliknes med norske fengsler, sier Farid Bouras.

Saad Jidre (54), som kom til Norge som kvoteflyktning i 1995, var på ferie i sitt opprinnelig hjemland Somaliland, da han om kvelden lørdag 4. april i år havnet i håndgemeng med en annen mann.

Forsvarsspray

Noen timer seinere, ved 05-tiden natt til søndag 5. april, ble Saad Jidre pågrepet av politiet i Hargeisa. Saad Jidre, som er norsk statsborger ble anklaget for drap. I dommen heter det at drapsvåpenet var en såkalt forsvarsspray, som han hadde kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo.

- I november ble Saad Jidre dømt til døden av tingretten i Hargeisa. Heldigvis har vi klart å få stoppet henrettelse, sier Bouras, som sammen med John Christian Elden jobber som bistandsadvokater for Saad Jidre.

SPRAY: Denne forsvarssprayen, kjøpt på Clas Ohlson i Oslo, hevder dommeren som avsa dødsdommen mot Saad Jidre, er drapsvåpenet. Foto. Privat
SPRAY: Denne forsvarssprayen, kjøpt på Clas Ohlson i Oslo, hevder dommeren som avsa dødsdommen mot Saad Jidre, er drapsvåpenet. Foto. Privat Vis mer

- Vi er lovet at saken skal opp for en høyere domstol. Slik vi ser det nå, er det tre muligheter. Domstolen kan enten frikjenne Saad Jidre, og løslate ham. Men de kan også stadfeste dommen, og avvise anken. Da kan vår klient enten dømmes til en lengre fengselsstraff, eller på ny dømmes til døden ved skyting. Alt er mulig, sier Bouras.

Dødsdømt

Representanter for norske myndigheter har i høst besøkt Saad Jidre på cella i det delvis norsk finansierte fengselet.

LEVER I FRYKT: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter at dødsdømte Saad Jidre kan bli drept på cella i fengselet i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LEVER I FRYKT: Bistandsadvokat Farid Bouras frykter at dødsdømte Saad Jidre kan bli drept på cella i fengselet i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Under besøket og samtalen med vår klient var diplomatene fra Norges ambassade i Nairobi ikke alene med Saad Jidre. Både representanter fra justismyndighetene i Somaliland og fengselsdirektøren var til stede, sier Bouras.

Både Elden og Bouras mener dommen mot Saad Jidre er full av feil, og at den norske statsborgeren aldri skulle ha blitt dømt.

- Det er en skandale at Saad Jidre er dømt til døden, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

Selvforsvar

- Denne saken er en klassisk selvforsvarssak. Saad Jidre ble angrepet på åpen gate. Han forsvarte seg, sprayet mannen som angrep ham med forsvarssprayen. Da Saad Jidre forlot stedet, gikk mannen selv bort fra åstedet. Hva som har skjedd seinere, sier dommen ingenting om. Det er fullstendig uhørt at en domstol kan dømme Saad Jidre til døden, for å ha forsvart seg med en forsvarsspray, sier Bouras.

- Saad Jidre er også dømt etter islamsk sharia lov?

- Rettsforhandlingene var en blanding av en vanlig domstol og islamsk sharia lov som benyttes i Somaliland. For familien til mannen som Saad Jidre er dømt for å ha drept, er dommen rettskraftig. De forholder seg til islamsk lov. Det betyr igjen at Saad Jidre risikerer å bli drept i fengselet, sier Farid Bouras.

- Hvordan har Saad Jidre det nå?

- Han er naturlig nok livredd. Saad Jidre lever i frykt for hva som kan skje. Mannen som skar strupen over på medfangen tilhører terrorgruppa al-Shabaab. Terrorgruppa har stor innflytelse både i Somaliland og i nabolandene, sier Farid Bouras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer