Medhjelpere fortsatt på frifot

Politiet jakter fortsatt antatt NOKAS-raner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Tolv menn er dømt for NOKAS-ranet. Men i dommen tror man flere enn de som er dømt har vært mer eller mindre involverte i ranet.

«Toska har under planleggingen støttet seg særlig til Schumann, Halimi og Betew. Men også andre var med og hadde en planleggings eller støttefunksjon under forberedelsene.»

Mye kan tyde på at det også, som deltaker i den kriminelle gruppen, har vært en eller to andre som ikke er tiltalt, men som har hatt sentrale roller i forbindelse med planleggingen. Dette er person, eller personer, som har vært Toska sine fortrolige, og som har hatt funksjoner ut fra opphold i Oslo/Østlandsområdet. De har vært med både ei rekruttering og fremskaffing av utstyr etc., herunder hjelp i forbindelse med transport av penger og utstyr tilbake til Østlandsområdet.», heter det i dommen.

Men hvem er disse medhjelperne?

Mange navn har vært trukket inn i Nokas-saken, og på det meste var 25 personer siktet. Til slutt ble det tatt ut tretten tiltaler. I tillegg er tiltalen mot en Stavanger-vekter som skal ha gitt Toska innside-informasjon fra NOKAS-bygget rett rundt hjørnet.

Toskas venn var siktet

En tidligere siktet venn av David Toska, Metkel Betew og Thomas Thendrup var i Toskas leilighet i Smeaheia Sandnes vinteren 2004. Han har blitt forsøkt trukket inn i saken av Ikmet Kodzadzikus forsvarere, i forbindelse med kjøp av ransbagger i Gøteborg.

Saken mot mannen ble henlag etter at han hadde sittet to måneder i full isolasjon. Han gikk til sak mot staten og krevde 185.000 i erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

FINNES DET FLERE: Hvem er de ukjente Nokas-ranerne? Foto: Scanpix
FINNES DET FLERE: Hvem er de ukjente Nokas-ranerne? Foto: Scanpix Vis mer

Siden han aldri lot seg avhøre av politiet fikk han ikke en krone i erstatning.

Koblet til soveposetrekk

Under etterforskningen ble også en annen mann (28) knyttet til Toskas dekkleilighet i Sandnes før ranet. 28-åringen ble DNA-koblet til et soveposetrekk som ble funnet sammen med annet ransutstyr i drammen. Mannens blod ble også funnet i Toskas dekkleilighet. 28-åringen hadde derimot alibi for ransdagen.

Samboeren ble fengslet

David Toskas samboer satt også en periode i varetekt, siktet for medvirkning til ranet, men siktelsen er nå frafalt.

En annen person som har vært mye omtalt i diskusjonen rundt medhjelpere, er en tidligere dobbeltdrapsmann som satt i fengsel samtidig med «Skipperen» William Pettersen.

Denne mannen satte Pettersen i kontakt med en person som viste seg å være nå avdøde William Ellingsen, David Toskas bestevenn. Det endte med at Skipperen lånte penger av Ellingsen. Som tilbakebetaling ble William Pettersen bedt om å frakte vekk utstyr etter ranet.

Pettersens forsvarer, Joakim Ronold, har kritisert politiet for ikke å ha etterforsket dobbeltdrapsmannen grundig nok. I sin prosedyre hevdet Ronold at det fantes bakmenn som var mer sentrale i saken enn Skipperen selv.

To saker henlagt

To menn, gründeren og en daglig leder av Oslo-butikken Spy Shop, ble tidlig siktet i saken og satt i varetekt fordi ranernes skuddsikre vester viste seg å stamme fra denne butikken. Men begge sakene ble henlagt.

Selv om tolv av ranerne i dag har fått sin dom har ennå ikke politiet avsluttet saken. Nærmere 50 millioner kroner av ransutbyttet er fortsatt på avveie, det samme er den mistenkte Jusuf Hani.

SLAPP UNNA: Jusuf Hani er fremdeles etterlyst.