Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Media må punge ut

Det kan koste å dekke Michael Jacksons rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Halv sju i kveld norsk tid er det klart for rettssirkus. Dét er ikke billig.

Rettssaken i forbindelse med utuktsanklagene mot popstjernen Michael Jackson kan vare opp til et halvt år. Rundt 1100 journalister er akkreditert, og hele opplegget koster så mye at de lokale myndighetene blir kostnadsbevisste.

- Mot mediaskatt

Derfor har de ordnet det slik at aviser og tv-stasjoner kan måtte betale til sammen 800 000 dollar (over 5 millioner norske kroner) for å dekke den største kjendisrettssaken noensinne, skriver avisa Los Angeles Times.

Det har lenge vært helt vanlig at media må ta sin del av kostnadene ved store og profilerte rettssaker i USA, og noen aviser og tv-selskaper har allerede sagt ja til å betale omkostningene. Andre er bekymret for at det store beløpet truer pressefriheten. Det er tross alt gratis å se en offentlig rettsak, og 800 000 dollar er såpass mye penger at dette prinsippet er truet, mener en samling mediaorganisasjoner.

- Vi er i mot å betale en mediaskatt. Dette er en trussel mot første grunnlovstillegg, sier advokat Ted Boutrous. Han representerer en rekke av USA største nyhetsformidlere, inkludert Los Angeles Times, Washington Post og de store tv-selskapene.

- Det er klart at dette overskrider kostnadene som skyldes medias behov, sier Boutros til Los Angeles Times.

De lokale myndighetene er uenige. De hevder å ha regnestykket på sin side.

image: Media må punge ut

- Vi har et eget regnskap som viser hvorfor det koster så mye. Vi tjener absolutt ikke penger på dette, sier Bob Nisbet i Santa Barbara County som har ansvaret for rettssaken i byen Santa Maria.

Norske medier betaler ikke

Medier som Dagbladet.no har vært i kontakt med, har foreløpig ikke fått noe pengekrav. Fungerende utenriksleder i NRK, Gunnar Myklebust, sier til Dagbladet.no at statskanalen ikke har «betalt en cent». Det samme gjelder TV 2-nyhetenes Gerhard Helskog.

- Jeg er her på den billigste flybilletten og bor på et greit hotellrom, og det er vel i grunn det, sier Helskog til Dagbladet.no. Han rapporterer om et velorganiserte sirkus så langt utenfor tinghuset i Santa Maria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media