Medie-struktørene

Var det Thorbjørn Jagland eller var det TV2 som skapte den siste runden i hanekampen mellom Thorbjørn og Jens?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utfallet av siste runde i Arbeiderpartiets blodige hanekamp er unisont oppsummert av et unisont kommentatorkorps, og i de tusen tittende hjem. Gjennom et helt tiår har hanekampen solgt hundretusener av aviser og sysselsatt tusener av journalister. Den har gitt oss en enestående eksempelsamling til nye lærebøker i «Politikkens medialisering». Kremeksempelet er det vi sist så - Jagland vs. Jens: siste runde. Regi: TV2. Uten denne regien hadde kanskje sisterunden uteblitt. I ti år har vi levd med Jagland og Jens i alle kanaler. Nært og personlig har vi fulgt deres mediale jakt på oppslutning og legitimitet. For det er i mediene den politiske offentligheten «bor», for å låne en velkjent hjem-metafor. Mediene utgjør både en virtuell offentlighetsstruktur og strukturens sentrale aktører. Her forsøker politikerne å forme den til enhver tid dominerende «offentlige mening» - men da i knallhard konkurranse med medienes egne meningsformere.

Jubileum

Ti år er også TV2. De jubilerer faktisk sammen, Jagland, Jens og Jørgensen (Pål T.). Utallige ganger har vi møtt dem i «Tabloid», og ingen bør tro at det navnet er tankeløst valgt. Vi er VG på TV, har den forrige TV2-sjefen for lengst erklært. Hva kan det bety - sånn helt konkret? Det kan blant annet bety nye former for intervenerende journalistikk. I VG-journalistens beskrivelse en journalistikk som «...mer går på å drive fram utviklingen i saker aktivt enn det man gjorde før. For eksempel når det er landsstyremøte i Arbeiderpartiet. Da ringer vi heller rundt for å finne ut hva de mener før møtet begynner» (sitert etter Thorbjørnsrud (2001): «Vilje til makt?»).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer