Medie-struktørene

Var det Thorbjørn Jagland eller var det TV2 som skapte den siste runden i hanekampen mellom Thorbjørn og Jens?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utfallet av siste runde i Arbeiderpartiets blodige hanekamp er unisont oppsummert av et unisont kommentatorkorps, og i de tusen tittende hjem. Gjennom et helt tiår har hanekampen solgt hundretusener av aviser og sysselsatt tusener av journalister. Den har gitt oss en enestående eksempelsamling til nye lærebøker i «Politikkens medialisering». Kremeksempelet er det vi sist så - Jagland vs. Jens: siste runde. Regi: TV2. Uten denne regien hadde kanskje sisterunden uteblitt. I ti år har vi levd med Jagland og Jens i alle kanaler. Nært og personlig har vi fulgt deres mediale jakt på oppslutning og legitimitet. For det er i mediene den politiske offentligheten «bor», for å låne en velkjent hjem-metafor. Mediene utgjør både en virtuell offentlighetsstruktur og strukturens sentrale aktører. Her forsøker politikerne å forme den til enhver tid dominerende «offentlige mening» - men da i knallhard konkurranse med medienes egne meningsformere.

Jubileum

Ti år er også TV2. De jubilerer faktisk sammen, Jagland, Jens og Jørgensen (Pål T.). Utallige ganger har vi møtt dem i «Tabloid», og ingen bør tro at det navnet er tankeløst valgt. Vi er VG på TV, har den forrige TV2-sjefen for lengst erklært. Hva kan det bety - sånn helt konkret? Det kan blant annet bety nye former for intervenerende journalistikk. I VG-journalistens beskrivelse en journalistikk som «...mer går på å drive fram utviklingen i saker aktivt enn det man gjorde før. For eksempel når det er landsstyremøte i Arbeiderpartiet. Da ringer vi heller rundt for å finne ut hva de mener før møtet begynner» (sitert etter Thorbjørnsrud (2001): «Vilje til makt?»).

Sist uke nøyde ikke TV2 seg med å ringe rundt. I stedet skrev kanalen dagsordenen for landsstyremøtet i Arbeiderpartiet. Dagsordenen het «KameratAR». Møtet er på torsdagen. Mandag slippes de første trailerne til programmet som skal sendes på onsdagen. Det inngår i jubileringen (TV2s) og handler om Arbeiderpartiets nære historie, et tiår preget av intern uro og maktkamp, der sentrale personer i partiet gir sitt bilde av hva som har skjedd. Mest sentralt i forhåndsreklamen er biter av bildet Jagland ga, da han ble intervjuet i mai: «Jeg fikk 35 prosent, jeg - Jens fikk bare 25!»

Ringe rundt

Journalistene begynner å ringe rundt. Tirsdag kommenterer partikamerater overalt. Sterkest slår, som så mange ganger før, den gamle luseknekker Haakon Lie. Onsdag gjengir VG (avisen altså) flere utvalgte sitater fra programmet som enda ikke er sendt. «Torpederer Jens» er overskriften. Jagland, Knudsen og Hågensen tar et knusende oppgjør, og Ap's neste leder får sin autoritet kraftig svekket. Dagsordenen er definitivt satt. Onsdag kveld er det endelig tid for politisk reality-TV. Her er Jagland og Jens, Hågensen og Knudsen - samt Berget og Faremo. (Er det kanskje fløyene som her er kvotert?) I alle fall: teppe opp. Hvem skal stemmes ut? Dramaet ruller over skjermen. De fleste ser nok på TV2, selv om NRK gjør sitt beste med Jagland i studio. Han er nok en gang fanget i sine egne formuleringer - i den mediale systemtvang - og må følge opp. Men fortsatt er utfallet usikkert. I Luhmanns formulering: Mediene holder samfunnet på tåspissene. Nattlig sceneskifte: «Over til Gardermoen». Jagland taler til landsstyret, Jens taler, landsstyret klapper, decibelen måles, og kommentatorene konkluderer. Jagland er ute og borte, i så vel abstrakt som konkret forstand. Teppefall.

Teppefall

Mens teppet faller, stikker likevel TV2 hodet inn under kanten. I ninyhetene vises et klipp fra KameratAR som først var klippet bort. Her taler Hågensen. Han er glad for at han nå skal ut av Ap's sentralstyre. Og han tror Thorbjørn er mer opptatt av Hverdags-Norges problemer enn det Jens er. TV2 setter igjen over til Gardermoen, der Jens venter ved mikrofonen. I kveld får du hard skyts fra Hågensen, direkte rettet mot deg, sier ankeren på TV2. Og hva mener Jens om det? Jens roer det hele ned. Heldigvis, får vi si. For det var jo ikke «i kveld» Hågensen skjøt. Det var eventuelt i mai, eller når det var TV2 teipet intervjuene. Hva skal de tusen hjem mene om akkurat det? At det alltid(s) er lov å hjelpe litt til? Siden intet er så betagende som en uendelig politisk tåspissdans? For egen del foretrekker jeg real såpe. «Presidenten» går nå med nye episoder på NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer