Mediemakt til lunsj

Hvorfor er lunsjavtalene mellom Rupert Murdochs folk og Tony Blair så hemmelige?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Vi kan velge å tro at journalistene som graver etter svaret ikke jobber i storavisene The Sun, The Times, Sunday Times, New of The World . Avisene er den britiske delen av Rupert «Rupe» Murdochs medieimperium. Han rystet Storbritannia med sin satsing på skandaler, og journalistikk som ikke stoppet ved soveromsdøra. Som krydder fikk leserne pupper på side tre. Hver dag. Nå er det gammelt nytt at Murdoch er en mektig mediemogul, med en personlig formue på over 50 milliarder kroner. Men hva bruker Murdoch sin mediemakt til?Innen 2,5 år har både Tony Blair og George W. Bush gitt fra seg makta. Det er ingen hemmelighet at han støtter dem begge. Nå kan lunsjavtaler med Murdochs folk bli skarpe våpen i kampen for dem som vil ta over. Ingen vil havne i samme situasjon som tidligere Labour-leder Neil Kinnock gjorde før valget i 1992. Han ledet på meningsmålingene, og lå an til å kunne slå statsminister John Major. Men så kom The Sun på gata. «Hvis Labour vinner i dag, kan den siste som forlater landet vennligst slokke lyset», skrek overskrifta. Kinnock tapte.

MEDIEANALYTIKERE ynder å spekulere i hvordan Murdoch bruker sin innflytelse. Og politikerne holder korta tett til brystet. En av Independents lesere fikk nylig avslag på innsyn i møter mellom Blairs rådgivere og News Internationals utsendte. Offisielt holder «Rupe» seg unna redaksjonelle prioriteringer. Han kan nyte milliardærlivet i Manhattans dyreste leilighet, mens hans britiske journalister sitter tett i kontorlandskap i Wapping, øst-London. Likevel merker man seg at samtlige av Murdochs aviser støttet Irak-krigen. I lån-for-adel-skandalen som ryster Labour, har News Internationals aviser vært merkbart tilbakeholdne. Med unntak av Sunday Times .

TONY BLAIR skal ha brukt en lunsjavtale med The Sun-redaktør, Rebekah Wade, til et fordekt spark til rival og etterfølger Gordon Brown. Avisa meldte seinere at Blair ønsket å sitte ved makta ut størsteparten av hans tredje periode. Utålmodige Brown skal ha blitt forbannet, og rådgiverne fryktet at Labour uten Blair vil miste mediemogulens støtte. Det var New Labours markedsvennlige politikk som sikret partiet Murdochs støtte før valget i 1997. Dersom Brown går langt i å søke velgere blant Labours venstrevridde grasrot, kan Murdoch komme til å skifte til den energiske Tory-ledereny\'ene, David Cameron.I USA fikk først senator Hillary Clinton hard medfart av Murdochs avis New York Post. Men Clinton-familien nye antatte kandidat til presidentvalget i 2008, har i det siste beveget seg mot høyre. Belønningen er at Murdoch samler inn penger til Clintons senatsvalgkamp.

RUPERT MURDOCHS politiske makt er heldigvis begrenset. Han er blitt gammel, og har innsett at pupper på side tre ikke lenger er nok til å pirre lesere med Internett hjemme. Medieimperiet går i arv, og nå skal sønnen James strigles til å ta over. Blair og Bush må sørge for at deres etterfølgere blir valgt av folket. Som jo også leser The Sun og New York Post.