- Mediene skaper moralsk panikk

Kan føre til økt rasisme og konkurser.

UTE AV PROPORSJONER: Mediedekningen av svineinfluensaen har vært og er sterkt overdrevet, ifølge forsker i samfunnssikkerhet Ketil Fred Hansen. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
UTE AV PROPORSJONER: Mediedekningen av svineinfluensaen har vært og er sterkt overdrevet, ifølge forsker i samfunnssikkerhet Ketil Fred Hansen. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Medienes oppslag om svineinfluensa er med på å skape moralsk panikk. Det kan få konsekvenser vi ikke ønsker, mener forsker.

- Frykten oppslagene skaper kan få uønskede konsekvenser, som rasisme mot mexicanere, det kan føre til utrolig mange konkurser i Mexico med de følger det får for et fattig land. Det kan også føre til at svineprodusenter går konkurs i Norge, sier forsker i samfunnssikkerhet Ketil Fred Hansen ved Universitetet i Stavanger.

Han mener de siste dagers medieoppslag er helt ute av proporsjoner, og har klare paralleller til oppslagene om sarsepidemien i 2003. Hansen har studert hva som skjedde under og etter sarsepidemien.

Den gang døde 812 mennesker på verdensbasis.

Milliardtap

- De økonomiske konsekvensene var svært store. Tapene på verdensbasis var 100 milliarder dollar, bare Kina tapte 40 milliarder dollar. Det var enorm oppmerksomhet også her hjemme. Ingen i Norge ble smittet, sier Hansen.

Forskeren gikk gjennom oppslagene VG, Dagbladet og Aftenposten hadde om sarsepidemien i perioden januar-juli 2003.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer