Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medienes rolle og oppdrag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utvalget som ble nedsatt av Norsk Presseforbund for å foreta en kritisk gjennomgang av medienes rolle i den såkalte Tønne-saken, kommer med både kritikk og konstruktive forslag for å unngå urettmessig personrettet presseomtale i framtida. Utvalgets kritikk dreier seg primært om ensidigheten i dekningen og den voldsomme dimensjonen saken fikk. Den etterlyser motforestillinger, større nøyaktighet i faktaformidlingen og høyere presisjonsnivå i ord- og begrepsbruk. Rapportens konklusjoner og forslag er en foranledning for pressen til å gå i seg selv og skape grunnlag for en bedre journalistikk.
  • Et av de viktigste poengene i rapporten er behovet for en styrket forståelse for at en sak i mediene kan ha flere sider. Et viktig moment i dette er selvsagt tilsvarsretten. Men selv når den angrepne vegrer seg for å benytte den, mener utvalget at mediene har en selvstendig forpliktelse til å få fram motforestillinger, både innad i redaksjonen og i reportasjene. Utvalget tar i den forbindelse bl.a. til orde for ordninger med en «djevelens advokat» som kan målbære kritiske og alternative synspunkter under avdekkingen av viktige sakskomplekser.
  • Vi syns det er et konstruktivt forslag som det er all grunn til å vurdere.

Det oppstår gjerne sterkt opphetede situasjoner når en redaksjon arbeider med avsløringer av kritikkverdige forhold i samfunnet, og nettopp i en slik situasjon er det nyttig med alternative innspill, forslag til andre vinklinger og kritiske spørsmål ved de veivalg som er tatt. Men det er viktig at dette ikke blir en institusjon i konkurranse med den ansvarlige redaktør. I forhold til leserne må det ikke herske tvil om hvor ansvaret for det som står i avisa ligger.

  • Utvalgets kritikk og konstruktive forslag er resultat av samtaler med representanter for de mediene som sto i fremste rekke under opprullingen av den saken som er knyttet til Tore Tønnes navn. Det viser at det er vilje også blant mediefolk selv til å gjennomføre selvkritiske prosesser etter denne tragiske saken. Men det er viktig at tiltakene ikke svekker, men snarere styrker medienes oppdrag som kritiske organer overfor samfunnsaktører i både politikk og næringsliv, ja, også i mediene selv. Utvalget sier klart at det var riktig av Dagbladet å løfte fram saken på bakgrunn av de tips og dokumenter som forelå. Det er viktig at det ikke som et resultat av sakens tragiske utgang skjer en begrensning i det samfunnsoppdraget mediene har.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media