Medieoppvask etter terroren

Flere spanske journalistgrupper krever at redaktørhoder må rulle etter at de fleste spanske medier ukritisk bet på da regjeringen feilaktig informerte at ETA sto bak bombeangrepene i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalister i de statseide mediene, fjernsyns- og radiostasjonen RTVE/RNE, Telemadrid og nyhetsbyrået EFE protesterer mot at de ble brukt som «verktøy» for regjeringen, både under valgkampanjen og etter terrorangrepene mot Madrid 11. mars.

- Vi ber om at ansvarlig nyhetsredaktør Miguel Platsn må gå, og det er ikke første gang vi ber om det, opplyser Alfonso Bauluz, talsmann for journalistene i nyhetsbyrået EFE på telefon til NTB.

EFE-journalistene hevder at det under Platsns ledelse ble det tatt i bruk manipulasjon og sensur for å hjelpe høyrepartiet PP til gjenvalg.

Bauluz mener spanske medier generelt har et stort problem angående styrt informasjon, og peker på en usunn sammenblanding mellom partier og medier.

- Statseide medier blir brukt som verktøy for partipolitikk og partipropaganda. Dette har vi slitt med lenge, det en arv fra Franco-tida. Det var ikke bedre under Sosialistpartiet PSOE, understreker Bauluz.

- Spania er ikke ennå ikke fullt ut demokratisk modent, mener Bauluz.

Verste

- Manipulasjonen av informasjon har aldri vært så ille som det vi opplevde etter 11. mars, sier Miguel Sanches, representant for journalistene i radiostasjonen RNE til nyhetsbyrået DPA.

Bombeattentatene i Madrid 11. mars skjedde bare tre dager før valget. Regjeringspartiet PP - tydelig redd for å miste oppslutning - var raskt ute med å påstå at den baskiske separatistorganisasjonen ETA sto bak.

Statsministeren José Mar]a Aznar ringte til og med personlig til enkelte spanske og utenlandske medier for å sikre at «riktig» budskapet kom fram.

Utenrikskorrespondenter i Spania, framsetter også en formell klage på regjeringens forsøk på manipulasjon.

- En rekke akkrediterte korrespondenter mottok telefoner fra regjeringshold. Målet var å få oss til å skrive at ETA sto bak attentatene i Madrid, skriver Steven Adolf presidenten for foreningen for utenlandske korrespondenter i Spania, ifølge avisa El Mundo.

Skifte

Den påtroppende sosialistiske statsministeren José Luis Rodr]guez Zapatero lover ifølge El Mundo å få en slutt på «partifjernsynet», og sier han vil utnevne en uavhengig direktør for RTVE.

- Jeg tror det ikke før jeg ser det. Men jeg har et ørlite håp; sosialistene har ikke flertallsregjering, og må derfor forhandle seg fram i nasjonalforsamlingen om en kandidat, sier Bauluz, som synes det er flaut å beskrive den bedrøvelige situasjonen i de statseide mediene.

Han mener situasjonen ikke er stort bedre i private mediebedrifter. Han forteller at også private medier opplever press og at enkelte av dem har sparket journalister som har gjort seg upopulære hos styresmaktene, for eksempel i dekningen av Irak-krigen.

- Vi er alle ansvarlige for å få en bedre situasjon og bli kvitt sammenblandingen mellom partipropaganda og medier. Vi må selv jobbe for å få en fri presse, sier en noe desillusjonert og sliten Bauluz.

(NTB)