Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medier: Donald Trump ville sparke Robert Mueller

Presidenten la bort planen etter at advokaten i Det hvite hus truet med å slutte.

VILLE SPARKE MUELLER: Donald Trump ønsket i juni i fjor å sparke Robert Mueller, som leder Russland-etterforskningen. Foto: NTB scanpix
VILLE SPARKE MUELLER: Donald Trump ønsket i juni i fjor å sparke Robert Mueller, som leder Russland-etterforskningen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Washington Post og New York Times sine kilder, skal USAs president Donald Trump ha sagt til Det hvite hus-advokaten Donald McGahn at han vurderte å sparke Robert Mueller i juni i fjor.

Det får avisene opplyst av flere kilder, som ønsker å være anonyme siden Russland-etterforskningen fortsatt pågår.

Trump skal imidlertid ha fått en klar melding fra McGahn da presidenten nevnte at han ønsket Mueller sparket. Advokaten skal ha truet med å slutte, dersom Trump ba ham si til justisdepartementet at de skulle sparke Mueller.

Advokatens trussel førte til at presidenten la vekk planen om å sparke etterforskeren, melder mediene.

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller leder granskingen av hvorvidt Trumps medarbeidere samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget i 2016.

Tre konflikter

Trump skal ifølge de anonyme kildene ha ment at Mueller var inhabil og ikke kunne lede etterforskningen om den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere før presidentvalget i USA.

Presidenten pekte til sammen på tre interessekonflikter som han mente diskvalifiserte Mueller til å lede etterforskningen. For det første skal Trump og Mueller ha vært i en konflikt for mange år siden som involverte National Golf Club i Sterling i Virginia. For det andre mente Trump at Mueller var upartisk, for han tidligere hadde jobbet for et advokatfirma som representerte Jared Kushner, presidentens svigersønn og rådgiver. For det tredje skal Mueller ha vært i samtaler med FBI om å komme tilbake som sjef dagen før han ble utnevnt som lederen av Russland-etterforskningen.

Mueller skal ha fått greie på at han var uønsket av presidenten da han avhørte nåværende og tidligere ansatte i Det hvite hus som en del av etterforskningen.

Ty Cobb, presidentens advokat, sier til New York Times at han ikke ønsker å kommentere saken av respekt for den videre etterforskningen.

I desember gikk det rykter om at Donald Trump hadde planer om å sparke Mueller. Presidenten ble konfrontert med ryktene og nektet for at det var at det var sant.

- Nei, det vil jeg ikke, sa Trump.

Ser fram til avhør

Natt til torsdag sa president Donald Trump at han ser fram til å bli avhørt av Mueller i forbindelse med den pågående Russland-etterforskningen.

Foran et pressekorps sa han at han er villig til å svare på spørsmål fra Muller under ed.

Trump har avvist anklagene om Russland-samarbeid og kritisert etterforskningen en rekke ganger. Parallelt med Mullers etterforskning, gransker også flere komiteer i Kongressen påstandene om ulovlig samarbeid med Russland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!