Boris Johnson:

Medier: Går av i dag

Britiske medier melder at Boris Johnson nå trekker seg som leder.

SLITER: Boris Johnson får knusende kritikk fra flere parter, inkludert sine egne regjeringsmedlemmer. Foto: Daniel Leah / AFP
SLITER: Boris Johnson får knusende kritikk fra flere parter, inkludert sine egne regjeringsmedlemmer. Foto: Daniel Leah / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har minst 59 medlemmer av den britiske regjeringen gått av, ifølge Sky News. Nå skriver BBC og flere andre medier at statsminiser Boris Johnson vil gå av i løpet av dagen.

- Boris Johnson går av som konservativ leder i dag. Han fortsetter som statsminister fram til høsten, skriver politisk redaktør i BBC, Chris Mason.

Også politisk redaktør i Sky News har fått opplysninger om at Johnson trer av.

- Kilden min i regjeringen forteller meg at et par av de ansatte i statsministerens sirkel sier at de innser at spillet er slutt, og at det er over for statsministeren.

Det skriver politisk redaktør i Sky News, Beth Rigby.

REDAKTØR: Politisk redaktør i Sky News, Beth Rigby. Foto: NTB
REDAKTØR: Politisk redaktør i Sky News, Beth Rigby. Foto: NTB Vis mer

- De beveger seg nå til et punkt hvor de prøver å overtale ham til å gå av, og kilden min forteller meg at vi bør forvente en avgang fra statsministeren i dag. Vi får se hva som skjer, skriver hun.

En talsmann for regjeringen bekrefter at Johnson vil komme med en uttalelse seinere i dag, ifølge Reuters.

Visste om anklager

I dag har minister for Nord-Irland, Brandon Lewis, og flere andre trukket seg fra sine stillinger.

- En anstendig og ansvarlig regjering er avhengig av ærlighet, integritet og gjensidig respekt. Det er med dyp beklagelse at jeg må forlate regjeringen, da jeg ikke lenger tror at disse verdiene blir opprettholdt.

TRAKK SEG: To britiske ministere valgte tirsdag å trekke seg fra statsminister Boris Johnsons regjering i protest. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Det skriver Lewis i sitt oppsigelsesbrev. Han er en av over 50 regjeringsmedlemmer som har gått av i protest de siste dagene.

Bakgrunnen for oppsigelsene skal være det faktum at Boris Johnson visste om tidligere anklager om overgrep utført av politiker Chris Pincher. Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklager mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

Seinere fikk Pincher utnevnt en toppjobb i partiet.

Nektet å gå av

På vei inn til komitéhøringen onsdag ettermiddag, svarte Johnson følgende på spørsmål om han kom til å gi seg som statsminister:

- Nei, nei, nei.

Johnson sa seinere under høringen at hans regjering ikke ville gå av på dette tidspunktet.

Statsministeren fortsatte med å si at økonomien går tøffe tider i møte, og at Russlands invasjon av Ukraina representerer «den verste krigen i Europa på 80 år».

- Det er på dette tidspunktet man forventer at en regjering fortsetter med sitt arbeid, ikke trer av, men fortsetter å jobbe, sa Johnson.

Johnson har også tidligere vært i hardt være etter partygate-skandalen, hvor han, og flere andre torypolitikere, fikk bøter etter å ha holdt fester mens Storbritannia var coronastengt.

Partygate førte til en mistillitsavstemning mot statsministeren i de konservatives partigruppe i parlamentet, som Johnson overlevde på hengende håret.

Vanskelig jobb

- Noen av de mest sentrale navnene i parlamentsgruppa, og som ikke allerede er i regjering, er markante kritikere av Johnson. Det blir ingen enkel jobb å flytte tunge navn inn i statsrådsposter.

Det sier førstelektor i statsvitenskap og ekspert på britisk politikk og samfunn, Øivind Bratberg, til Dagbladet onsdag.

Bratberg sier at Johnson nå har en vanskelig jobb foran seg hvis han nekter å tre av som statsminister.

- Det er for mange som er misfornøyde med ham, han har mistet troverdigheten. Det er en besynderlig situasjon å stå i. I går tok han i praksis sin egen stabssjef inn i en ministerpost, og så gjorde han en vurdering på å flytte skoleministeren over til finansposten. Men nå er det ikke mange av de tunge navnene igjen i ermet, sier Bratberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer