Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medier: IS-leder trolig drept

Det hvite hus lover at Donald Trump vil gjøre en enorm kunngjøring søndag formiddag. Nettstedet Newsweek hevder at USA har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

«Noe veldig stort skjedde nå nettopp!», skrev president Donald Trump på Twitter natt til søndag.

Kort tid seinere uttalte Det hvite hus at presidenten vil gjøre en enorm kunngjøring søndag formiddag.

Ubekreftede meldinger

Det er foreløpig ikke bekreftet hva denne kunngjøringen vil dreie seg om, men Newsweek hevder at amerikanske soldater har utført en militæroperasjon i Syria rettet mot IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

President Trump skal ha godkjent operasjonen for omkring ei uke siden.

Nettstedet skriver at de får bekreftet opplysningene fra en høytstående embetsmann i det amerikanske forsvarsdepartementet som har kjennskap til operasjonen.

KALIFATET: Det siste livstegnet fra IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, er fra juli 2014. Video: CNN Vis mer

Skal ha blitt drept

En rekke amerikanske medier melder at Baghdadi ble drept under operasjonen etter å ha detonert en bombevest. Også to av hans koner skal ha blitt drept.

De siste ukene har Trump vært gjenstand for massiv kritikk etter å ha trukket soldater ut fra nordøstlige områder i Syria. Mange har oppfattet dette som et grønt lys for Tyrkias militære operasjon i området. Dette har Trump nektet for at det var.

Som følge av operasjonen skal over 100 IS-fanger ha rømt fra fengsler i området, ifølge AFP. Verdensledere har uttrykt bekymring for at IS kan reetablere seg.

Kan ha vist seg i april

Terrorlederens eneste sikre opptreden var da han erklærte «kalifatet» i Mosul i juli 2014.

I årevis har det gått rykter om at IS-lederen har vært død eller hardt skadd som følge av bombeangrep. Men i april skal Abu Bakr al-Baghdadi ha gitt sitt første sikre livstegn på fem år.

Livstegnet ble gitt da IS-propagandabyrået Furqan delte en video av det som tilsynelatende er Baghdadi som snakker med flere menn om korsfarere og kamper i Syria.

Terrorforsker Magnus Ranstorp mente at samtalene i videoen indikerte at det faktisk var Baghdadi.

- Sikkerhetstjenestene analyserer jo talemønstre og ansiktet. De har heller ikke gått ut og sagt at det ikke er han. Så vi får tro det. Det han snakker om indikerer også at det er ekte, sa Ranstorp til Dagbladet i april.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

IS-lederen

Abu Bakr al-Baghdadi skal være født 28. juli 1971 i Samarra i Irak under navnet Ibrahim al-Badri al-Samarrai.

IS-lederen har kalt seg «kalif» over verdens muslimer. Han satt i amerikansk fangenskap under Irak-krigen.

Ifølge Ranstorp var det da Baghdadi ble radikalisert. Seniorforsker ved NUPI, Morten Bøås, fortalte at han ikke var en høyprofilert fange for USA den gangen.

Abu Bakr al-Baghdadi sluttet seg til opprørsgrupper og steg i gradene gjennom 2000-tallet. I 2010 ble han leder for Den islamske staten i Irak (ISI), også kalt al-Qaida i Irak (AQI). Al-Qaida tok seinere avstand fra dem på grunn av gruppas overdrevne voldsbruk.

Da ISI ekspanderte til Syria i 2013, tok organisasjonen navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media