Valget i USA

Medier: Kaos i kulissene

Amerikanske medier tegner et bilde av en Trump-leir hvor misnøyen stiger i takt med oddsene.

SE NÅ: Fortsatt dramatikk i USA-valget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Valget er ikke over. De falske prognosene om at Joe Biden vinner er basert på resultater i fire stater som er langt fra endelige.

Det var beskjeden fra Trump-kampanjen fredag ettermiddag norsk tid, kort tid etter at Decision Desk HQ hadde utropt Demokratenes Joe Biden (77) til vinner av delstaten Pennsylvania - og dermed av det amerikanske presidentvalget.

Seieren vil eventuelt gi den tidligere visepresidenten minst tre valgmannsstemmer mer enn han trenger for å sikre seg presidentskapet.

Rapporter fra flere amerikanske medier tegner nå et bilde av en Trump-leir i kaos.

- Utmattelse og engstelse

Geoff Bennett, NBCs korrespondent i Det hvite hus, skriver at «lufta har gått ut» av Trumps «krigsrom».

- Det er utmattelse og engstelse for en flere dagers ventetid i påvente av en innrømmelse av nederlag som kanskje aldri kommer, skriver han på Twitter.

Ifølge kanalen oppgir kilder innad i kampanjen at de er bekymret for «rettskamper som ikke fører noe sted».

NBC beskriver stemningen i Trump-kampanjens hovedkontor i Virginia som «dyster, men bestemt».

Under en CNBC-sending fredag sa Larry Kudlow, lederen for USAs nasjonale økonomiske råd, at han hadde snakket med presidenten, som ifølge ham planlegger å «fortsette å kjempe». Ifølge NBC finnes det imidlertid medlemmer av Trumps krets som begynner å ta innover seg muligheten for at slaget er tapt.

Ludlow garanterte samtidig en fredelig maktovergang dersom utfallet ender i Bidens favør, ifølge Politico.

Sammenlikner

Ifølge Axios hersker det også misnøye innad i Trump-leiren om håndteringen av dagene etter valgnatta. Manglende samkjøring av kommunikasjonen utad trekkes fram som et gjennomgående problem. Nyhetssiden siterer et «senioradministrasjonsmedlem» på følgende:

- Da Bush hadde dette problemet engasjerte de James Baker, kanskje den mest framtredende statsmannen i sin generasjon, til å være spydspissen for PR og juridiske framstøt. Vi har rulla ut Rudy Giuliani (Trump-advokat og tidligere New York-borgermester, red.anm.), Corey Lewandowski (konservativ amerikansk kommentator, red.anm.) og Pam Bondi (lobbyist og tidligere statsadvokat i Florida, red.anm.). Trekk dine egne konklusjoner.

De tre har frontet anklager om valgfusk og uryddig stemmeopptelling gjennom de siste dagene.

- For alt vi vet kan disse stemmene (poststemmer, red.anm.) være fra mars, eller de kan være fra Demokratene, sa Giuliani blant annet under et pressetreff i Philadelphia onsdag kveld norsk tid.

KRITISK: Kari Henriksen var valgobservatør i USA, og mener det er uheldig for demokratiet at statsoverhoder mener stemmegivningen ikke er legitim. Vis mer

- Vanskelig å forsvare

James Baker, som var stabssjef og finansminister under president Ronald Reagan og seinere stabssjef under president George H. W. Bush, spilte en sentral rolle i dramaet rundt 2000-valget.

Baker var sjefrådgiver for Bush jr. under omtellingen i Florida. Utfallet av omtellingen sikret valgseieren for den republikanske kandidaten.

VETERAN: James Baker under en pressekonferanse Tallahassee i forbindelse med omtellingen i Florida i 2000. Foto: Stan Honda / AFP / NTB
VETERAN: James Baker under en pressekonferanse Tallahassee i forbindelse med omtellingen i Florida i 2000. Foto: Stan Honda / AFP / NTB Vis mer

Ifølge The New York Times startet letingen etter det presidentens rådgiver og svigersønn Jared Kushner skal ha beskrevet som en «James Baker-aktig figur» allerede valgnatta.

Baker har selv kommentert dramaet rundt årets valg overfor avisa. Baker sier at han mener det kan være hold i visse av presidentens innsigelser - men ikke alle:

- Vi sa aldri at de ikke skulle telle stemmene. Det er en veldig vanskelig avgjørelse å forsvare i et demokrati.

Raser mot Fox

Ifølge CNN har presidenten, i samtaler med rådgivere og støttespillere, gitt uttrykk for at han ikke har til hensikt å anerkjenne nederlaget.

Samtalene mellom Trump og hans nærmeste støttespillere, inkludert stabsjef Mark Meadows, har ifølge CNN i stor grad gått med til å underbygge ideen om at valget fremdeles ikke er avgjort.

Ifølge Axios brygger også et vanvittig raseri mot nyhetskanalen Fox News innad i Trump-leiren. Kanalen, som i utgangspunktet er kjent for sin republikanske profil, var det første store amerikanske nyhetsmediet til å erklære Biden som vinner av Arizona, tett etterfulgt av nyhetsbyrået AP.

Avgjørelsen skal allerede skal ha ført til krangler på kammerset, men Fox har stått fjellstøtt ved avgjørelsen.

- Ignorerte råd

Nyheten om tapet i Arizona sendte sjokkbølger gjennom Det hvite hus. The New York Times skriver at beskjeden ble starten på en kveld preget av «sinte telefonsamtaler til republikanske guvernører og råd fra kampanjerådgivere som han ignorerte» for Trump.

I tillegg til presidenten selv skal både rådgiver Jason Miller og Jared Kushner ha vært i kontakt med Fox i forsøk på å få kanalen til å trekke tilbake erklæringen om Arizona.

Avisa skriver også at Trumps rådgivere forsøkte å overtale presidenten til å uttale seg før Biden gikk på talerstolen i Delaware. I stedet ventet presidenten flere timer før han gikk på talerstolen i Det hvite hus og omtalte Bidens tilsynelatende seier som «juks».

Spekulerer om comeback

President Donald Trump har de siste døgnene kringkastet anklager om valgfusk og forsøk på å «stjele» valget, både i Twitter-meldinger og i en tale fra Det hvite hus i natt norsk tid.

Under en CNN-sending torsdag kunne kanalens sjefskorrespondent ved Det hvite hus, Jim Acosta, dele følgende:

- Det er rådgivere og støttespillere som begynner å diskutere muligheten for at Trump ikke bare taper dette valget, men at han kan komme tilbake med en ny kampanje i 2024. Denne muligheten har blitt diskutert, får jeg opplyst, blant visse rådgivere innad i Trump-kampanjen - og noen av dem har til og med diskutert det med presidenten selv.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer