Medier skal telle stemmene i Florida

Los Angeles: Åtte av USAs største medieorganisasjoner kunngjorde i går at de har slått seg sammen om å finne ut hva resultatet ville blitt om alle stemmene ved presidentvalget i Florida var blitt talt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De åtte organisasjonene har leid inn organisasjonen National Opinion Research Center for å undersøke alle de 180.000 stemmene som ble forkastet blant Floridas seks millioner stemmer, og finne ut hva som ville blitt resultatet om forskjellige kriterier for opptellingen var blitt brukt.

George W. Bush ble til slutt tilkjent seieren over Al Gore i Florida med bare 537 stemmer 36 dager etter valget, etter at høyesterett avviste å telle opp forkastede stemmer. Mange mener at resultatet ville blitt annerledes om stemmene var talt opp.

Forskningsorganisasjonen skal opparbeide en database med hver eneste forkastede stemme. Databasen skal omfatte både stemmene som ble forkastet fordi det ikke ble registrert merke for noen av kandidatene, og også stemmene som ble forkastet fordi det ble stemt for to eller flere kandidater.

I Palm Beach førte utformingen av stemmeseddelen til at mange velgere stemte feil på høyrekandidaten Pat Buchanan, og deretter rettet feilen ved å merke av også for Gore.

Organisasjonene som står bak initiativet, er New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, CNN, Associated Press, Los Angeles Times, Newsday, Chicago Tribune og flere aviser i Florida.

Tidligere har Miami Herald sagt at de vil gjennomføre sin egen opptelling.

(NTB)