Medietopper med gylne avtaler

Mange av toppsjefene i norske mediebedrifter er sikret gjennom gunstige fallskjermavtaler. Mest lukrative er avtalene i Schibsted, VG og Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Direktører på stadig flere områder og nivåer får nå fallskjermer som en del av sine ansettelsesavtaler. Det gjelder også aviser og TV. Her er avtalene til noen av mediefjesene. Kjell Aamot er toppsjef i mediekonsernet Schibsted. Konsernet eier Aftenposten og VG og har store eierposter i TV2, TVNorge, NTB og en rekke regionaviser. Aamot tjente i fjor to millioner kroner, og har oversiktens største fallskjerm. Gjennom en etterlønnsordning som sikrer ham to årslønninger, har Schibsted gitt Aamot en fallskjerm verdt fire millioner kroner.VGs administrerende direktør Aslak Ona og ansvarlig redaktør Bernt Olufsen tjener 1,2 millioner i året. Begge har seks måneders oppsigelse og en etterlønn på 18 måneder i sine kontrakter. Fallskjermene er med andre ord 1,8 millioner kroner store.Sjefredaktør Einar Hanseid og administrerende direktør Olav M. Mugaas i Aftenposten har tilsvarende ordninger. Også for dem er lønna 1,2 millioner kroner og fallskjermene på 1,8 millioner.TV2-sjef Arne Jensen tjener om lag to millioner i året, har ett års oppsigelse og ett års etterlønn.Dagbladets administrerende direktør Cato Hellesjø og sjefredaktør Harald Stanghelle har en årslønn på ca. en million kroner. Hellesjø er sikret ett års oppsigelsestid.

- Jeg har ingen avtale om fallskjerm annet enn at jeg er sikret jobb som journalist i Dagbladet hvis jeg slutter som redaktør, sier Stanghelle, som også har ett års oppsigelsestid.Konsernsjef Alf Hildrum i A-pressen må ta til takke med 863000 i årslønn. Han har ingen fallskjerm.

Perverse

- Fjernsynsdirektører i andre land er mer utsatte enn førsterekkesoldater under Koreakrigen. En må være pervers for å gå inn i en slik jobb uten etterlønnsavtale, sier kringkastingssjef Einar Førde . Men det er i utlandet - og ikke her hjemme:

- I Norge har jeg ikke mye sans for denne typen avtaler, heller ikke dersom den omfatter næringslivsledere, sier Førde.
Og det kan kanskje være verdt å merke seg for styret i NRK. Det arbeider for tida nettopp med å sy fallskjerm til kringkastingssjefen. Så langt har Førde hatt en gammel statsavtale i ryggen. Dersom han mislykkes i å skaffe seg alternativt arbeid, får han 66 prosents lønnsutbetaling. Nå tjener Førde 850000 i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer