Medisin i matbutikken

Snart kan du kjøpe piller med og uten resept av samme forhandler som forsyner deg med pizza og bleier. Fredag legger regjeringen fram forslag om ny apotekerlov som vil snu opp ned på dagens apoteksystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NorgesGruppen går i dag ut og forteller om sine konkrete planer som pilleselger i dette enorme markedet.

Det omsettes apotekervarer for 10 milliarder i året. Regjeringens liberaliseringsforslag vil gjøre Norge til ett av de mest deregulerte markedene i Europa.

- Fra 2001 kan du handle apotekervarer både på resept og uten, i tilknytning til våre butikker, sier administerende direktør i NorgesGruppen, Sverre Leiro.
Under paraplyen NorgesGruppen finner du kjeder som Jens Evensen, Joker, Ultra, Spar og Kiwi. Leiro spår en markant prisnedgang på apotekervarer - også reseptpliktige - med mellom 10 og 20 prosent, hvis NorgesGruppen lykkes i sine planer.

Statssekretær Idar Magne Holme hos helseministeren sier til Dagbladet at regjeringen forutsetter politisk flertall i Stortinget når saken legges fram før jul. Høyre og Frp støtter forslaget, og om Ap har innsigelser vil det ikke få noen betydning.

Utlandet

Men det er ikke bare NorgesGruppen som er interessert i dette milliardmarkedet. Utenlandske og norske aktører er klare til å overta salget.

I dagligvaregruppene sitter man i disse dager og finpusser planer om apotekutsalg i butikkene nå når regjeringen forslår å liberalisere apotekerlovgivningen. Etter det Dagbladet kjenner til, har flere aktører blitt kontaktet av utenlandske interessenter som vil være med når den nye loven trer i kraft.

Fredag legges apoteklovforslaget fram, og forslaget innebærer at nær sagt hvem som helst kan eie apotek. Samtidig vil det bli fritt fram for å danne nye apotek, med visse begrensninger i sentrale områder.

- Det ville vært merkelig hvis ikke alle aktørerer på en eller annen måte er interessert, sier informasjonsdirektør i Forbrukersamvirket, Bjørn V. Kløvstad.

Forbrukersamvirket legger i disse dager siste hånd på sine planer for å kapre størst mulig del av pillemarkedet - hvis det er praktisk mulig.

Viktig

Administrerende direktør i NorgesGruppen, Sverre Leiro, har tenkt ferdig og går allerede nå ut med sin strategi.

- Vi vil ta kontakt med Norsk Medisinaldepot, NMD, for å få til samarbeidsavtaler. For oss er det viktig å ha med en partner som kan dette. I første omgang vil vi tilby oss å stille til rådighet vårt transport- og lagringssystem. Våre systemer er kostandseffektive og lagringssikre. I neste omgang vil det være aktuelt med apotek i tilknytning til våre butikker, sier Leiro.

Markedet styrer

President i Norges Apotekerforening, Per Flatberg, tror liberaliseringen vil gå ut over den faglige tilbudet apotekene gir.

- Det er marked og ikke helse som ligger til grunn, sier Flatberg og viser til at fylkeslegen i Rogaland har kalt reformen en av de største endringsprosessene i norsk helsetjeneste på en mannsalder.

- Vi frykter at det blir et apotek på hvert gatehjørne i storbyene, og en dagsetappe mellom hvert apotek i distriktene.

Helsepolitisk talsmann i SV, Olav Gunnar Ballo, sier apotekene vil få samme problemet som helsevesenet har hatt med å skaffe fagpersonell til distriktene. Derfor frykter han liberaliseringen.

- Det er et nytt eksempel på at det er markedet som skal gjennomsyre hele helsevesenet, sier Ballo.