Medisin med ukjent virkning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSE: Ferske tall fra Norsk reseptregister viser at mange får forordnet minst tre til fem medisiner daglig. Dette overrasker ikke når det gjelder barn. Det er ikke uvanlig at kritisk syke barn behandles med opp til 10-20 medisiner daglig. I tillegg er flertallet medisiner ikke formelt testet eller godkjent til bruk hos verken nyfødte eller større barn. Det er i liten grad kjent hvordan mange av medisinene håndteres i kroppen hos barn på ulike alderstrinn, og i enda mindre grad hvordan kroppen håndterer medisinene ved sykdom. Hva som skjer når flere medisiner gis samtidig til barn vet vi lite eller intet om. Om de motvirker eller forsterker hverandre kan være like problematisk. Jo flere nye medisiner som introduseres uten at det foreligger tilstrekkelig dokumentert kunnskap om risiko og effekt når barn behandles med mange medisiner samtidig, jo mer uakseptabel blir situasjonen.

Fordi barn er i en biologisk fase hvor utvikling av organsystemene skjer i et samspill med modning og vekst, vil forandringer i systemene som omsetter medisiner også endres. Ett eksempel er at barn ikke tolerer enkelte medisiner rett etter fødsel, men klarer det atskillig bedre ved 3-6 måneders alder. Om barnet er alvorlig sykt der ett eller flere organer svikter, omsettes medisiner betydelig langsommere. Spesielt utfordrende er overgangsperioden fra fosterlivet til livet utenfor når barnet blir sykt. Ikke sjelden trenger mor medisiner – og disse kan gå over til barnet både gjennom morkaka og via morsmelka. For mange av disse medisinene har barnet ennå ikke rukket å «få i gang» de systemene som kan omdanne «voksenmedisinene».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer