Medisin-sommel

- Mange tusen pasienter kunne fått et bedre liv hvis nødvendige legemidler ble tilgjengelige for folk flest, mener lege Peter Dvergsdal. Han er lei byråkratisk sommel, maktarroganse og seindrektighet som gjør at pasienter må vente i årevis på at bedre medisiner skal bli tilgjengelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Over hundre tusen kronisk syke lider fordi myndighetene somler med å ta inn nye medisiner på blå resept. Dermed blir effektiv behandling for dyrt.

Først og fremst gjelder det disse pasientgruppene:

Leddgiktpasienter som venter på Vioxx og Celebra. Astmatikere som venter på Singulair. Alzheimer-rammede som venter på Arisept.

Ingen av disse medisinene har passert refusjonsnåløyet, selv om spesialistene er enige om at disse legemidlene er et framskritt for pasientene.

Singulair, Vioxx og Celebra var tema da forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble diskutert denne uka.

Å, de penga

Pasientene ender opp som kasteballer i systemet. De nye og dyre medisinene er alle godkjent i Norge. Stridens kjerne er hvem som skal betale regninga. Pasienter som kan betale selv, får nødvendig hjelp og et bedre liv. Men medisinutgifter på drøye 1000-lappen i måneden kan ikke forsvares for en på uføre- eller minstepensjon.

- Systemet er både urettferdig og lite humant. Nå må noen si fra, sier lege Peter Dvergsdal ved Fornebu legesenter. - Å ha makt innebærer at man er tjenestevillig. Her er det altfor mange som slåss innbyrdes, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer