Medisin-sommel

- Mange tusen pasienter kunne fått et bedre liv hvis nødvendige legemidler ble tilgjengelige for folk flest, mener lege Peter Dvergsdal. Han er lei byråkratisk sommel, maktarroganse og seindrektighet som gjør at pasienter må vente i årevis på at bedre medisiner skal bli tilgjengelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hundre tusen kronisk syke lider fordi myndighetene somler med å ta inn nye medisiner på blå resept. Dermed blir effektiv behandling for dyrt.

Først og fremst gjelder det disse pasientgruppene:

  • Leddgiktpasienter som venter på Vioxx og Celebra.
  • Astmatikere som venter på Singulair.
  • Alzheimer-rammede som venter på Arisept.

Ingen av disse medisinene har passert refusjonsnåløyet, selv om spesialistene er enige om at disse legemidlene er et framskritt for pasientene.

Singulair, Vioxx og Celebra var tema da forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble diskutert denne uka.

Å, de penga

Pasientene ender opp som kasteballer i systemet. De nye og dyre medisinene er alle godkjent i Norge. Stridens kjerne er hvem som skal betale regninga. Pasienter som kan betale selv, får nødvendig hjelp og et bedre liv. Men medisinutgifter på drøye 1000-lappen i måneden kan ikke forsvares for en på uføre- eller minstepensjon.

- Systemet er både urettferdig og lite humant. Nå må noen si fra, sier lege Peter Dvergsdal ved Fornebu legesenter. - Å ha makt innebærer at man er tjenestevillig. Her er det altfor mange som slåss innbyrdes, sier han.

- Dessverre er det pengene som avgjør om det blir et ja eller nei til registrering og refusjon av medisinutgiftene, sier utredningsleder i Legeforeningen Terje Vigen. Han misliker at pasientene forskjellsbehandles. Flere av de nye medisinene må også skrives ut av spesialist.

- Du skal få den behandlingen som er best for deg, uavhengig av hvor du bor. Og spesialister vokser ikke på trær, sier Vigen.

Ligger i skuffen

På 90-tallet jobbet Legeforeningen med å forbedre forskrivningsreglene.

- Det endte med en vurdering fra Legemiddelverket ingen har sett. De utsatte saken i påvente av en gjennomgang av regelverket. Den kom aldri, sier Vigen.

- Er det dokumentert at nye medisiner er nyttige, mener vi norske pasienter skal ha tilgang på dem. Slik det nå er, tar det ofte altfor lang tid før nye medisiner registreres og utgiftene dekkes.

- Det beklager vi sterkt, men vi må innse at myndighetene ikke ser på de totale kostnadene. Derfor ser vi ofte at det er Stortinget som vedtar refusjon for nye og dyre medisiner, sier Vigen.

<B>LEI AV SOMMEL:</B> Lege Petter Dvergsdal er lei byråkratisk sommel. - Altfor lenge har maktsyke byråkrater vært herre over pasientenes ve og vel. Nå må det være slutt, sier han.