SKUFFET: - Jeg synes det er helt forferdelig at Norge som er et av verdens rikeste land ikke godkjenner en medisin det bare finnes en av, sier Tonje Larsen (18). Foto: Carina Johansen
SKUFFET: - Jeg synes det er helt forferdelig at Norge som er et av verdens rikeste land ikke godkjenner en medisin det bare finnes en av, sier Tonje Larsen (18). Foto: Carina JohansenVis mer

Får ikke Spinraza:

Medisinen til Tonje (18) er for dyr for Norge. Selskapet bak har tjent 2,1 milliarder på den bare i sommer

- Dette er det verste eksempelet jeg har sett, sier Høyre-politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter besluttet i går at de ikke skal ta i bruk legemiddelet Spinraza til behandling av den svært alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA).

Dette til tross for at barn som har den alvorligste graden av sykdommen dør tidlig, og Spinraza er det første – og foreløpig eneste legemiddelet som har vist effekt.

Det er den høye prisen på legemiddelet som ligger bak avgjørelsen.

I dag kom kvartalsrapporten til selskapet Biogen, som står bak Spinraza. Det viser at legemiddelet er god butikk.

Selskapets inntekter har økt med fire prosent siden i fjor. Veksten er drevet av lanseringen av Spinraza som ga 2,1 milliarder norske kroner i inntekt bare i løpet av juli, august og september, skriver selskapet i en pressemelding, og kaller lanseringen for «oppmuntrende».

- Uetisk

Per pasient koster behandlingen med medisinen sju millioner kroner første behandlingsår, ifølge Beslutningsforum for nye metoder. Påfølgende år koster medisinen tre millioner kroner årlig resten av pasientens liv.

Leder i beslutningsorganet Lars Vorland, kaller prisen på medisinen uetisk.

- Dette er den vanskeligste avgjørelsen vi har hatt. Vi vil si ja til legemiddelet, men vi er nødt til å si nei til prisen. Dette er et av verdens dyreste legemidler. Før vi kan si ja, ber vi om at produsenten reduserer prisen vesentlig, sier han.

Også Sveinung Stensland, helsepolitiker for Høyre på Stortinget, reagerer på prisen.

- Legemiddelindustrien gjør en fantastisk jobb, men vi må sette ned foten når de trår over ei grense. Dette er det verste eksempelet jeg har sett, mener han.

Han viser til at Spinraza er forsket fram i et offentlig-privat samarbeid fra 2004, delvis finansiert av pasientorganisasjoner.

- Biogen kjøpte rettighetene til virkestoffet. Forsknings- og utviklingskostnader rettferdiggjør derfor ikke den høye prisen på en million kroner per dose, som Biogen forlanger. Patentrettigheter som dekker sluttproduktet, var i utgangspunktet eid av non-profit institutter, og seinere lovlig overført til firmaet. Det ga Biogen monopolstilling i forhandlinger om prising, sier Sveinung Stensland.

Kjenner seg ikke igjen

- Det er en vanlig praksis innen farmasi at medikamenter utvikles i samarbeid mellom ulike forskningsmiljøer. Vi tilhører Boston-miljøet, der akademia og næringsliv spiller på lag, sier administrerende direktør i Biogen Norge Kristin Nyberg i en e-post til Dagbladet.

I e-posten presiserer hun at partene jobbet tett sammen om utviklingen, og at Biogen med var med å produsere og ta medisinen til markedet.

Utsagnet om at prisen er uetisk, kjenner hun seg ikke igjen i.

- Vi har forståelse for at pris er et vanskelig vurderingskriterium siden sykdommen er av så sjelden karakter. Likevel så mener vi at alvorligheten av sykdommen er så stor og de kliniske resultatene av Spinraza så gode, at vi håper myndighetene gir tilgang til medisinen til alle pasienter, da behandlingen endrer pasientens muligheter for å utvikle fysisk funksjonalitet og har vist livsforlengelse i kliniske studier, sier hun.

- Avkastning avgjør

REAGERER;: Sveinung Stensland i Høyre Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER;: Sveinung Stensland i Høyre Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En amerikansk talsperson for selskapet har tidligere sagt til bransjenettstedet FiercePharma at prisen er satt etter balanse av tre viktige prinsipper – behandlingens kliniske effekt, innvirkning på helsevesen og aksjonærenes utbytte.

- Dette viser at det ikke er utviklingskostnadene Biogen vektlegger, men aksjonæravkastningen. Her vil selskapet ta seg betalt for at medisiner sparer mye lidelser og andre kostnader i det offentlige helsevesenet, mener Sveinung Stensland.

Til Dagbladet svarer Biogen at det er «bedriftsøkonomiske hensyn til videre forskning og utvikling» som avgjør prisen, i tillegg til de kliniske egenskapene og verdien for samfunnet.

- Forskning og utvikling er ressurskrevende og kostbart spesielt innen nye områder der det ikke finnes noen behandling fra før av, og kravet til innovasjon er høyt, sier Nyberg.

Mener Norge har råd

Tonje Larsen (18), elev ved Randaberg videregående skole ved Stavanger, mener at Norge burde tatt seg råd til å tilby Spinraza til norske pasienter.

- Klart det er dumt at legemiddelselskapet tar en så høy pris som en million kroner for hver dose. Men vi må også huske på at det koster mye penger å forske og at det har tatt mange år å utvikle denne medisinen, sier 18-åringen.

Hun minner om at det ikke er så mange som rammes av sykdommen - bare rundt 85 personer i Norge.

- Jeg synes det er helt forferdelig at Norge som er et av verdens rikeste land ikke godkjenner en medisin det bare finnes en av, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen har SMA type 2, en alvorlig, dødelig variant av sykdommen. De ni pasientene som får fortsette med behandlingen har SMA type 1.

Haster

For Tonje Larsen haster det å få behandling.

- De siste månedene er jeg blitt mye svakere i armene, og slik vil det fortsette dersom jeg ikke får medisinen fortløpende. SMA er en alvorlig muskelsykdom, som medfører blant annet dårlig lungefunksjon og dårlig svelg. Jeg sover hver natt med pustemaskin og våkner ofte med masse slim i lungene som jeg ikke klarer å hoste opp selv, forteller hun.

Har monopol

På spørsmål om hva de tenker om at norske pasienter ikke får tilgang til medisinen de har monopol på, svarer Biogen følgende:

- Spinraza er godkjent i USA, Japan, Brasil og flere europeiske land. Andre land er nå i forhandlinger om prisen, og den kan variere ut ifra skattesystem, kjøpekraft, helsesystem og ulike støtteordninger i de forskjellige landene. Norge er en velferdsstat der myndighetene i stor grad har vært opptatt av lik tilgang til behandling, uavhengig av personlig økonomi. Vi vil jobbe for at Spinraza blir tilbudt til alle SMA-pasienter på samtlige norske sykehus.

- Hva synes dere om norske myndigheter i disse forhandlingene?

- Vi er skuffet over tonen i enkelte av utsagnene i media. Vi har ønsket en tett dialog med alle parter, og tatt initiativ til mange møter. Biogen stiller gjerne opp på møte med Beslutningsforum og det er fint at de nå ønsker forhandlinger. Det viktigste for oss er å finne en løsning, slik at SMA-pasientene kan få behandling i Norge.

På spørsmål om norske myndigheter har vært villige til å prøve å komme dem i møte på pris, er svaret som følger:

- Biogen har levert et pristilbud og vi registrerer at Beslutningsforum nå ønsker å forhandle om pris.