Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medisinerstudenter sier nei til abortreservasjon

En ny undersøkelse blant norske medisinstudenter viser at hele tre av fire framtidige leger ikke ønsker muligheten til å reservere seg mot å henvise til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens debatten raser om regjeringens forslag om at fastleger skal kunne reservere seg mot aborthenvisninger, viser undersøkelsen blant de framtidige legene at hele 75 prosent sier nei til en slik reservasjonsmulighet, ifølge Aftenposten.

Bare 9 prosent av de spurte vil ha reservasjonsrett, mens 15 prosent ønsker en adgang til å reservere seg. Undersøkelsen er utført av Norsk medisinstudentforening (NMF), og 1.620 studenter fra Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim, samt utenlandsstudenter, svarte på undersøkelsen.

- Leger som avviser en abortsøkende kvinne skaper ikke bare et praktisk problem ved at pasienten må finne en annen lege, men gjør seg selv til moralsk dommer, enten det er intensjonen eller ikke, sier leder i NMF, Even Holth Rustad.

Studentforeningen er dermed på kollisjonskurs med moderorganisasjonen, ettersom Legeforeningens offisielle standpunkt er at fastleger bør kunne få reservere seg.

I en spørreundersøkelse Aftenposten utførte tidligere denne uken, svarte 67 prosent av befolkningen at de var imot en slik reservasjonsrett.

Helseminister Bent Høie (H) sendte forslaget om reservasjonsrett ut til høring tirsdag. Forslaget var en del av samarbeidsavtalen som Høyre og Frp undertegnet med Venstre og KrF etter stortingsvalget i fjor.

(NTB)

Hele Norges coronakart