Medisinpris til Lauterbur og Mansfield

Årets nobelpris i medisin er tildelt Paul C. Lauterbur og Peter Mansfield.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De får prisen for sin forskning i magnetisk resonnanse-bilder av indre organer.

Se Det svenske Nobel-instituttets pressemelding.

De to forskerne har gjort det mulig å «se» inn i menneskekroppen på en måte som er lite smertefull og samtidig gir mer informasjon enn noen andre teknikker.

Forskningen ble stort sett gjennomført på 1970-tallet, og magnetresonans er i dag rutine innen helsetjenesten over hele verden. Hvert år gjøres det 60 millioner undersøkelser med magnetkamera, og teknikken er fortsatt i rask utvikling.

De to forskerne deler prisen på 1,1 millioner euro (rundt 9 millioner norske kroner) for arbeidet med å benytte magnetiske signaler for å visualisere ulike strukturer i kroppen. Oppdagelsene har gjort det enklere å diagnostisere sykdommer.

74 år gamle Lauterbur er tilknyttet universitetet i Illinois. Han oppdaget muligheten for å lage et todimensjonalt bilde ved hjelp av magnetstråler. Ved å analysere den tilbakevendende magnetbølgen kunne han danne seg bilder av strukturer som ikke kunne lages ved hjelp av noen andre teknikker.

Mansfield er født i 1933 og arbeider ved University of Nottingham i England. Han videreutviklet Lauterburs arbeid og viste hvordan de magnetiske signalene kunne bearbeides matematisk og dataanalyseres slik at det ble utviklet en anvendbar bildeteknikk.

Den nye teknikken kalles MRI (magnetic resonance imaging) og gjør det mulig å danne seg tredimensjonale bilder av organer i kroppen.

MRI kan erstatte mye mer kompliserte og risikofylte undersøkelser før en pasient skal opereres.

(NTB)