Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medisinsk gjennombrudd kan utrydde forkjølelse

- Dette er helt ny kunnskap som vi ikke aner rekkevidden av, sier norsk overlege.

KAN KURERES: Håpet er at om innen ti år kan dette behandles med nesespray eller inhalator. Foto: Scanpix
KAN KURERES: Håpet er at om innen ti år kan dette behandles med nesespray eller inhalator. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et stort medisinsk gjennombrudd er gjort av forskere ved universitetet i Cambridge. For første gang har man vist at antistoffer kan angripe virus inne i cellene.

Studien ligger ennå ikke ute på nett, men skal publiseres i det meget anerkjente medisinske tidsskriftet PNAS. Daily Telegraph har fått tilgang til studien tidligere og omtaler saken i dag.

Gjennombruddet kan føre til en helt ny generasjon med medisiner som bekjemper infeksjoner som forkjølelse og diaré, ved å styrke og bruke kroppens eget forsvarsverk. Dette er noe mennesker har drømt om å bekjempe siden tidenes morgen, uten å finne en kur for.

- Utrolig - Dette er helt nye tanker. Tidligere har man forestilt seg at antistoffene kun virker utenfor cellene. Jeg vet ennå ikke hva slags forsøk som er gjort for å vise dette, men PNAS er et meget anerkjent tidsskrift, det tilsier at dokumentasjonen til Leo James (forskeren bak, journ. anm.) er god, sier overlege Svein Arne Nordbø, seksjonsleder ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital, til Dagbladet.

- Er det ikke utrolig at man i 2010 gjør en ny grunnleggende oppdagelse i hvordan kroppens immunforsvar fungerer?

- Ja. Helt, helt klart. Denne nye kunnskapen åpner for helt nye behandlingsmåter. Videre forskning på dette feltet kan gi mye nyttig informasjon om hvordan man bekjemper ulike typer virus i framtida, sier Nordbø.

- Spente på mulighetene Leo James, forskeren bak studien, skisserer at man innen ti år kan behandle virusinfeksjoner ved å bruke inhalator eller nesespray.

Det nye i studien til James er at kroppens antistoffer blir med viruset inn i cellen. Der utløses det et protein, TRIM21, som gjør at viruset «spises opp» i løpet av et par timer.

- Selv om dette er tidlig, og vi ikke vet om alle typer virus er påvirket av dette, er vi svært spente på hvilke muligheter som åpner seg med denne oppdagelsen, sier James til Telegraph.

SYNDEREN: Dette er et rhinovirus som er den vanlige synderen bak forkjølelse.
SYNDEREN: Dette er et rhinovirus som er den vanlige synderen bak forkjølelse. Vis mer

Utfra det som står i britiske medier, antar Nordbø at antistoffene kun slår ut nakne virus, ikke mer kompliserte som har kappe. Men med den nye kunnskapen kan man ikke utelukke at man kan behandle mer avanserte virus i framtida.

Kan redde liv Hver vinter koster forkjølelse, diaré og influensa det norske samfunnet millioner kroner i form av økt sykefravær, i tillegg er influensa livstruende for eldre pasienter med dårlig allmenntilstand.

- Dette har et stort potensiale. Særlig når det gjelder forkjølelsesvirus, som også kan gi veldig hissige luftveisinfeksjoner. På denne tiden i fjor var det et aggressivt rhinovirus som ga forkjølelse, samtidig som vi hadde svineinfluensaen. Disse ga like symptomer. Hadde man hatt en behandling av forkjølelsen da, hadde det vært en stor fordel, sier Nordbø.

- Så utbredt forkjølelse er, kan man også redusere sykefraværet betydelig.

- NY KUNNSKAP: Overlege Svein Arne Nordbø sier den nye kunnskapen åpner opp mange muligheter til å behandle virusinfeksjoner. Foto: Scanpix
- NY KUNNSKAP: Overlege Svein Arne Nordbø sier den nye kunnskapen åpner opp mange muligheter til å behandle virusinfeksjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!