Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Medisinsk hjelp er politisert og gjorde at guttene døde

Mens verdens ledere diskuterer fred i Syria, dør innbyggerne. Som de tre seksårige guttene i beleirede byen Madaya. De blødde ihjel.

HIT, MEN IKKE LENGER:  En soldat i Bashar al Assads regjeringsstyrke holder vakt i utkanten av den beleirede byen Madaya. Tirsdag tryglet innbyggerne om å få ut to alvorlig skadde gutter, som hadde gått på en mine. Regjeringsstyrkene sa nei, og de to guttene blødde ihjel. - Medisinsk hjelp til de innestengte menneskene er blitt politisert og er ekstremt vanskelig. Det gjorde at guttene døde, forteller Jan Egeland, FNs mann i Syria. Foto: Louai Beshara / Afp / Scanpix
HIT, MEN IKKE LENGER: En soldat i Bashar al Assads regjeringsstyrke holder vakt i utkanten av den beleirede byen Madaya. Tirsdag tryglet innbyggerne om å få ut to alvorlig skadde gutter, som hadde gått på en mine. Regjeringsstyrkene sa nei, og de to guttene blødde ihjel. - Medisinsk hjelp til de innestengte menneskene er blitt politisert og er ekstremt vanskelig. Det gjorde at guttene døde, forteller Jan Egeland, FNs mann i Syria. Foto: Louai Beshara / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke møtes FN og stormaktene i Geneve for å få inn humanitær og medisinsk hjelp til de 486 700 syrere som er innesperret i 18 ulike byer og landsbyer i Syria. Men hver dag uten løsning får dødelige konsekvenser for de beleirede innbyggerne: Som de seksårige guttene i den innesperrede byen Madaya. Tirsdag denne uka var guttene ute og lekte, da en av dem tråkket på en mine. Den eksploderte.

- Guttene ble kvestet og en av dem døde på stedet. De to andre guttenes liv kunne vært reddet, men de blødde ihjel fordi beleiringssoldatene ikke ga tillatelse til å få guttene evakuert. Medisinsk hjelp er blitt politisert og gjorde at disse guttene døde, sier Jan Egeland, som nå er FNs spesialrådgiver for megling mellom partene i Syria når det gjelder beskyttelse av sivile og humanitær hjelp.

Pinefulle timer Madaya er byen som ble kjent for at innbyggerne sultet ihjel tidligere i år. Siden den gangen har FN klart å få inn noe humanitær hjelp, men innbyggerne er fremdeles innesperret, og de fortviler. Legen Riad Hijab har sendt et brev til FN. Her forteller han om hvordan de forsøkte å evakuert de to guttene som overlevde:

«I sju timer pinefulle timer forsøkte vil å argumentere for å få trygg vei ut for barna sånn at de kunne få ordentlig medisinsk oppfølgning. (..) Disse unge seksåringene mistet livet på grunn av landminene som Hizbollah og Assad-regimet har lagt ut på markene til Madaya og Zabadani,» skriver Hijab og fortsetter:

«Kjære dere. Menn, kvinner og barn av Madaya og Zabadani dør hver dag på grunn av disse umenneskelige forholdene».

18 byer omringet Jan Egeland er FNs spesialrådgiver til Syria, når det gjelder hvordan få inn humanitær hjelp og å beskytte sivile. Han understreker at den humanitære situasjonen er blitt mye bedre hittil i år, men er utålmodig. Til tross for at det er en såkalt våpenstillstand i landet, har FN bare klart å gi bistand til 30 prosent av de trengende menneskene som er beleiret.

LIDER:  En jente ber en forbipasserende om hjelp for å kunne betale medisinregningen til faren hennes, som sitter i rullestolen ved siden av. Bildet er fra den beleirede bydelen Douma, der hjelpeorganisasjoner og FN ikke får tilgang. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix
LIDER: En jente ber en forbipasserende om hjelp for å kunne betale medisinregningen til faren hennes, som sitter i rullestolen ved siden av. Bildet er fra den beleirede bydelen Douma, der hjelpeorganisasjoner og FN ikke får tilgang. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix Vis mer

- Sammenlignet med i fjor har vi hatt en massiv framgang i hjelpen. Vi har levert humanitær assistanse til 11 av de 18 beleirede områdene, så framgangen er der. Samtidig er det grunn til bekymring: Vi gjorde større framgang de første ukene etter Munchen-møtet enn vi har klart de siste 14 dagene, sier Egeland.

Det er nå 18 byer hvor innbyggerne er innesperret og byene beleiret. Bashar al Assad, hans regjeringshær og samarbeidspartneren Hizbollah omringer 15 av disse byene. Terrorgruppa IS beleirer ørkenbyen Deir ez Zour, mens opprørsgrupper omringer Foah og Kafraya, i det nordlige Idlib-området.

 
- Spiser gress - Vi har nådd 150 000 mennesker i 11 av de 18 beleirede byene. Men Syrias regjering har ennå ikke godkjent hjelp til tre beleirede områder som bare er noen få minutter unna FNs varehus i Damaskus, sier FNs humanitære sjef Stephen O'Brien.

FÅTT HJELP:  Gutten på bildene ble symbolet på sulten i den syriske byen Madaya. - Han er i dag et synlig bevis på at hjelpen kommer fram til Madaya, sier Jan Egeland.
FÅTT HJELP: Gutten på bildene ble symbolet på sulten i den syriske byen Madaya. - Han er i dag et synlig bevis på at hjelpen kommer fram til Madaya, sier Jan Egeland. Vis mer

Han viser til bydelene Douma, østlige Harasta og Daraya.

- Situasjonen er forferdelig i disse områdene. Spesielt i Daraya, hvor vi får rapporter om at de mangler mat, rent vann, medisiner, elektrisitet... Vi får rapporter om folk som spiser gress, sier O'Brien.

OMRINGET:  Barna i Maarat Al-Nouman, sør for Idlib, er innesperret. Det er opprørsstyrker som omringer byen. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix
OMRINGET: Barna i Maarat Al-Nouman, sør for Idlib, er innesperret. Det er opprørsstyrker som omringer byen. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix Vis mer