Opptakskrav på medisinutdanningen:

Medisinstudent raser: - Urealistiske krav

Arham Sheikh (25) kom seg så vidt inn på medisinstudiet i 2018. Nå reagerer han på de skyhøye opptakskravene.

LATTERLIGE OPPTAKSKRAV: Medisinstudent Arham Sheikh mener Norge går glipp av mange kvalifiserte leger. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert

Da Arham Sheikh (25) søkte seg inn på medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo i 2018, kom han inn med et nødskrik.

I ettertid har kampen om studieplassene blitt enda hardere, og opptakskravene har økt. Medisinstudenten forteller at han aldri hadde kommet inn dersom han hadde søkt på studiet i år.

- Dagens system fremmer et budskap om at du ikke er kvalifisert, selv om du har toppkarakterer i alle de relevante fagene. Det er ikke snakk om at du stryker i de andre fagene, men at du får 5 i fag som geografi, kroppsøving og historie. Det synes jeg er helt tullete, forteller Sheikh til Dagbladet.

- Urealistiske krav

Selv har Sheikh ett år igjen av medisinutdanningen.

Nå bruker han TikTok til å uttrykke frustrasjon over de strenge opptakskravene.

Han har tidligere vært kritisk til de strenge poenggrensene, men mener det først er nå det haster med tiltak rundt opptakssystemet.

- Jeg blir så irritert når jeg ser slike urealistiske krav for å komme inn på medisinstudiet. Derfor valgte jeg å legge ut irritasjonen på TikTok der jeg når flere tusen personer på en gang.

- Hva mener du må til for å få bukt med problemet?

- Det er flere som argumenterer for flere studieplasser, men det vil bare være en god midlertidig løsning. Da er det bare et tidsspørsmål før poenggrensene økes igjen, sier 25-åringen og utdyper:

- Jeg tror heller man bør basere seg på flere måter å velge de rette kandidatene på, for eksempel opptaksprøver og intervju for å sikre personlig egnethet.

OPPTAKSKRITISK: Medisinstudent Arham Sheikh mener man bør vurdere andre opptaksformer til medisinutdanningene. Foto: Privat
OPPTAKSKRITISK: Medisinstudent Arham Sheikh mener man bør vurdere andre opptaksformer til medisinutdanningene. Foto: Privat Vis mer

Begrenset kapasitet

Dagens opptakssystem baserer seg på hvor mange studieplasser det aktuelle studiet tilbyr, og hvor mange som søker seg inn til disse plassene. Det forteller avdelingsleder for opptaksforvaltning i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Jørgen Ofstad.

Et regjeringsutnevnt utvalg har allerede startet arbeidet med å vurdere dagens ordning. Rapporten skal leveres til Kunnskapsdepartementet innen 1. desember i år.

Da vil det bli klart om utvalget anbefaler en endring eller ikke.

Ofstad svarer ikke direkte på om opptakskravene er urealistiske. Han mener at kravene skyldes begrenset kapasitet hos universitetene.

SPRENGT KAPASITET: Jørgen Ofstad i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse sier at kapasiteten ved studiestedene er sprengt. Foto: Privat
SPRENGT KAPASITET: Jørgen Ofstad i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse sier at kapasiteten ved studiestedene er sprengt. Foto: Privat Vis mer

- Bakteppet for utvalgets utredning er å finne ut av om det finnes bedre alternativer for å vurdere kandidatene. Vi ser fram til resultatet av det arbeidet, og håper det vil bidra til å ta fram et robust og gjennomsiktig system for opptak til høyere utdanning, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Ikke mist motet

De skyhøye opptakskravene fører til at det er mange søkere som gang på gang ikke får studieplass ved det populære studiet.

Tirsdag denne uka meldte VG om 20 år gamle Marcus Johan Møyland De Boer som ikke kom inn før i januar på grunn av én 5'er på vitnemålet.

Sheikh oppfordrer søkere som sliter med opptakskravene om ikke å miste motet.

- Forhåpentligvis blir systemet endret, men dersom det ikke blir det, vil disse åra være bortkastet for dem som gir opp, sier han og legger til:

- Livet er vanskelig og tøft, men man må bare fortsette å jobbe hardt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer