VURDERER NY EKSAMEN: Spørsmålene medisinstudentene ved sjette semester fikk ved eksamen 9. juni, var massedistribuert blant studentene to døgn tidligere. Nå vurderer Universitetet om eksamen må arrangeres på nytt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VURDERER NY EKSAMEN: Spørsmålene medisinstudentene ved sjette semester fikk ved eksamen 9. juni, var massedistribuert blant studentene to døgn tidligere. Nå vurderer Universitetet om eksamen må arrangeres på nytt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Medisinstudenter fikk eksamens-spørsmålene på forhånd

Fakultetet vurderer å arrangere eksamen på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9. juni hadde medisinstudentene som har gått sjette semester ved Universitetet i Oslo eksamen. Da de fikk utdelt prøven, trakk mange et lettelsens sukk. 

Legestudentene hadde nemlig fått tilsendt eksamensspørsmålene på forhånd.

- Da vi kom på eksamen så vi at alle spørsmålene var helt identiske med de vi hadde fått tilsendt to dager tidligere. Stemningen var helt fnisete, sier en anonym student til Dagbladet.

Etter det Dagbladet får opplyst, var over 50 spørsmål identiske med de som ble massedistribuert på forhånd.

Førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin, Petter Gjersvik, kjenner til saken:

- Dette kjenner jeg godt til. Vi skal ha møte i eksamenskommisjonen neste mandag og vedta hva vi skal gjøre. Dette er en veldig kjedelig sak, sier Gjersvik.

Vurderer ny eksamen Enden på visa kan bli at medisinstudentene må opp til eksamen på nytt.

- Jeg tror ikke det er grunn til å si noe særlig mer. Vi må vurdere å arrangere eksamen om igjen. Jeg har ikke vært borti noe lignende før, sier Gjersvik

Han sier at studieledelsen ved fakultetet ble kjent med at oppgavene var distribuert på forhånd like etter at eksamen var avlagt.

Studiedekan Knut Dahl-Jørgensen bekrefter saken, og sier han vil samarbeide med eksamenskommisjonen for å avdekke alle forhold om hva som har skjedd. De vurderer nå å annulere eksamen, og arrangere ny eksamen i hudsykdommer på et senere tidspunkt.

Dagbladet har fått tilsendt epostene med eksamensspørsmålene som sirkulerte før eksamen. Spørsmålene ble først distribuert til en liten gruppe, deretter til alle studentene. Filen som ble distribuert 7. juni het «prøveeksamen hud».

Omdiskutert eksamensform Flere kilder forteller Dagbladet at «det gikk sterke rykter om» at spørsmålene som ble distribuert, var de samme som de ville få på prøven.

- Alle forberedte seg på disse spørsmålene, sier en student.

Eksamen som ble avholdt, var en såkalt OSCE-eksamen (Objective Structured Clinical Examination), etter amerikansk modell.

Senest i høst var det debatt om eksamensformen etter at over 70 prosent av medisinstudentene i et annet kull strøk på en kontinuasjonseksamen.

Overrasket Kulltillitsvalgt er Ingunn Ødegaard Auli mener ikke studentene kan klandres for eksamenstrøbbelet.

- Det som har skjedd er at deler av oppgavene fra prøveeksamen som ble gitt et halvt år tidligere, er benyttet på nytt. Studentene brukte denne tidligere gitte prøven for å forberede seg, det er helt vanlig sier Ødegaard Auli.

Hun mener ikke det er riktig at studentene forventet å få de samme spørsmålene som ble sirkulert i eposten på eksamen.

- De fleste ble overrasket når de så at de samme spørsmålene dukket opp på eksamen, sier hun.