Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meditasjonsentusiaster bruker sin egen forskning til meditasjons-PR

Ikke nødvendig å fortelle hvem som står bak forskningen, mener redaktør for meditasjons-blad.

- NØKTERN KILDEBRUK: «Ved omtale av resultater fra meditasjon generelt og ved referanse til vitenskapelig forskning spesielt, tilstreber Acem nøktern bruk av kilder», skriver Acems grunnlegger Are Holen til Dagbladet. Foto: NTNU Info/Synnøve Ressem
- NØKTERN KILDEBRUK: «Ved omtale av resultater fra meditasjon generelt og ved referanse til vitenskapelig forskning spesielt, tilstreber Acem nøktern bruk av kilder», skriver Acems grunnlegger Are Holen til Dagbladet. Foto: NTNU Info/Synnøve Ressem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I egne blader, bøker og internettpublikasjoner viser meditasjonsorganisasjonen Acem flittig til forskning om den spesielle meditasjonsformen som Acem selv har utviklet.

Mye av denne forskningen har Acems grunnlegger Are Holen og andre Acem-topper selv utført.

Bedre søvn En av Acem-publikasjonene som har skrevet om meditasjonsforskning, er bladet Meditation, et bilag til Acems medlemsblad i Sverige.

«Läs vad forskarna säger om meditation», sto det på forsida av dette forskningsbilaget, som kom i 2005.

I en oppsummering viser Meditation til funn gjort av «Davanger et al 2005», «Hersoug et al 2005» og «Westlund 1993» — uten å presentere hvem disse forskerne er.

Funnene var blant annet bedre søvnkvalitet, mindre nervøsitet og sårbarhet, og lavere blodtrykk.

Acem-medlemmer I boka «Fighting stress. Reviews of meditation research», utgitt av Acem i 2008, går det fram at Davanger, Hersoug og Westlund er Acem-medlemmer.

Det står også at studien gjort av «Hersoug et al» bygget på et stressmestrings-program i regi av Acem og Telenor.

Stressmestringsprogrammet ble ledet av Maria S. Gjems-Onstad, et av 19 medlemmer i Acems faglige ledelse — og Acems grunnlegger Are Holen var konsulent.

Forsker selv I et intervju i samme blad viser Acems grunnlegger Are Holen til kardiologen Erik Solbergs funn om positive virkninger av Acem-meditasjon.

Han nevner ikke sine egne, omfattende bidrag til Solbergs doktorgradsavhandling.

Om han burde gjort det, svarer han ikke på i sin epost til Dagbladet.

«Ved omtale av resultater fra meditasjon generelt og ved referanse til vitenskapelig forskning spesielt, tilstreber Acem nøktern bruk av kilder», skriver Holen i eposten.

Også Erik Ekker Solberg er et ivrig Acem-medlem.

- Alle vet Ifølge Meditations redaktør, Inga-Lill Ramberg, var det ikke nødvendig å fortelle om forskernes Acem-tilknytning.

- Ettersom det er et blad som i første rekke retter seg inn mot Acems medlemmer så var ikke det spørsmålet aktuelt, da alle vet hvem disse personene er, skriver hun i en epost til Dagbladet.