Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Medlem av Cappelens hasjliga jobbet på Jensens bad. - Jeg har aldri møtt ham

Bestridt om Jensen og Cappelen også har skrevet tekstmeldinger om rørleggeren.

OPPUSSING: I dag blir Eirik Jensen grillet om oppussing. Arild Holden (til høyre), Jensens forsvarer, bestrider ikke at en hasjdømt rørlegger jobbet på badet til Jensen. John Christian Elden, til venstre, er ikke til stede i dag.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPUSSING: I dag blir Eirik Jensen grillet om oppussing. Arild Holden (til høyre), Jensens forsvarer, bestrider ikke at en hasjdømt rørlegger jobbet på badet til Jensen. John Christian Elden, til venstre, er ikke til stede i dag.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tema for Spesialenhetens utspørring er i dag Eirik Jensens oppussing av gården han kjøpte på Fenstad i Nes kommune i 2005.

Her mener Spesialenheten at Gjermund Cappelen stod for oppussingen av badet på gården, noe som er en del av korrupsjonstiltalen mot eks-politimann Jensen (59), og påtalemyndigheten brukte lengre tid på å vise bilder av badet og resten av eiendommen og få Jensens kommentarer.

Snekkeren som skulle pusse opp badet, og som var anbefalt av Cappelen, fikk aldri betaling for oppdraget. Jensens forklaring er at han prøvde å komme i kontakt med håndverkeren, men at det ble en «forsuret stemning» på grunn av at Jensen var misfornøyd med flisleggingen på badet.

Det var også en rørlegger (52) som skulle gjøre arbeider på badet. Denne rørleggeren ble i fjor dømt som et av Cappelens hasjliga sentrale medlemmer. Han var en nær samarbeidspartner av Cappelen.

Utførte rørleggerarbeid

Spesialenheten sier spørsmålene om badet går rett inn i tiltalebeslutningen hvor de mener Cappelen har betalt for arbeidet som er gjort av håndverkeren. I tillegg har Spesialenheten gjort en egen verdivurdering av badet.

Jensen bestrider ikke at den hasjdømte rørleggeren utførte arbeider på eiendommen.

- Vi er enig i at han utførte rørleggerarbeid. Det har vært ubestridt hele veien at han har utført rørleggerarbeid. Det kan vi bare legge til grunn, skyter Jensens forsvarer Arild Holden inn, noe som førte til at Kristine Schilling fra Spesialenheten ba retten protokollføre at Holden ikke mente det var bestridt.

Tingrettsdommer Kim Heger spør Jensen hva han visste om rørleggeren.

- Jeg har aldri møtt rørleggeren, men da jeg ble fortalt om dette i avhøret, regner jeg ikke med at det er feil, sier Jensen.

- Vet du om rørleggeren var på eiendommen? spør Heger.

- Ja, i og med at det var rørleggerarbeid som var gjort, regner jeg med det.

Cappelens mann

Rørleggeren var den første i ligaen Cappelen nevnte i avhør med Asker og Bærum-politiet. Og han var mannen som hadde ansvar for hasjlageret som politiets spanere raidet natt til 18. desember 2013.

Rørleggeren ringte Cappelen umiddelbart etterpå. Cappelen tok videre kontakt med Eirik Jensen, og Cappelen og Jensen møttes deretter på Grønland i Oslo dagen etter.

I statsadvokat Lars Erik Alfheims innledningsforedrag ble kretsen rundt Cappelen nevnt flere ganger, blant annet brusselgeren (64) og rørleggeren.

Ingen bortsett fra de to tiltalte vet hva som konkret ble snakket om der, og Jensen forklarte seg om dette i går. Men som statadvokaten la fram i retten i innledningsforedraget, utvekslet Cappelen og Jensen senere samme ettermiddag tekstmeldinger, og Jensen skrev at Cappelen måtte følge med hvis «han reiser bort»:

- Hvilken fyr? RØ? svarte Cappelen.

- Ja, svarte Jensen.

- Det er ikke han. Det er ikke der problemet ligger. 100 prosent, svarte Cappelen.

- Ok, men viktig å være på, svarte Jensen.

Ulike forklaringer

Advokat Benedict de Vibe bekrefter at Cappelen har forklart at «RØ» er rørleggeren (52). Jensen har tidligere forklart at det er snakk om en annen person, relatert til informantvirksomheten, ikke til oppussingsarbeidet.

I rettssaken mot Cappelen og hans hasjliga ble det ifølge VG også lagt fram en SMS som Jensen sendte til Cappelen 4. desember 2012, samme dag som rørleggeren vitnet i en drapsforsøk-sak: «Ok. Laget jobber ... 1,2, D med haster jobb. H leggern var i d store lokalet, og s ikke trygg ut.»

Alfheim sa den gang at de mente «leggern» var rørleggeren. Advokat Arild Holden, en av Jensens forsvarere, avviste den gang at det var snakk om samme mann. I dag i retten sier han til Dagbladet at deres side ikke bestrider at «leggern» er rørleggeren, men at Jensen holder fast ved at «RØ» ikke er rørleggeren, men en annen person.

Vil han stille i retten?

Retten kan få svar på om 52-åringen kjenner Jensen når han etter planen skal vitne i Oslo tingrett. Men det er langt fra sikkert at mannen stiller i retten.

I rettssaken mot ham i Asker og Bærum tingrett var han kun tilstede én dag, og da sa han ikke et eneste ord, han bare nikket og ristet på hodet på de ulike spørsmålene fra dommeren og aktor. Resten av rettssaken fikk han permisjon, på grunn av sykdom.

- Vil han stille i retten? spurte Dagbladet statsadvokat Alfheim andre dag i retten.

- Det er vanskelig å forskuttere. Det er en stund til han skal vitne, så vi får nesten ta det da, sa Alfheim.

- Er han et sentralt vitne for dere?

- Han er en av de aktørene som går inn i saken, også i den seneste perioden før pågripelsen.

Tilgjort?

Politiet i Asker og Bærum mistenkte for øvrig at mannen spilte syk for å slippe å avgi forklaringer for politiet og retten. I en politirapport i Asker og Bærum-saken skrev en tjenestemann at han oppfattet mannens atferd som tilgjort. Dette baserte han på flere observasjoner av mannen.

- I senga på sykehuset var han helt rolig til legen kom inn, da fikk han kraftig risting, gispet etter luft og vred seg i sengen, heter det i rapporten.

- Det framsto som om han er i en vanskelig situasjon og kanskje har dratt i gang et skuespill, konkluderte han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling