<strong>EKSKLUDERT:</strong> Ledelsen i Fredrikstad Høyre mener Georg Apenes kuet sine partikolleger. Foto: Scanpix
EKSKLUDERT: Ledelsen i Fredrikstad Høyre mener Georg Apenes kuet sine partikolleger. Foto: Scanpix Vis mer

- Medlemmer følte seg kuet av Apenes

Har skremt folk fra å uttale seg, mener ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ledelsen i Fredrikstad Høyre hevder Apenes sin oppførsel, både utad i media men også innad mot partimedlemmene i lokallaget, har truet det frie ordet i partiet. Dette er årsaken til at han i kveld ble ekskludert.

- Apenes har vært mye i media med hard kritikk av høyre. I politikken skal det være rom for uenighet, men mange av våre medlemer er skremt og har frykt for å utale seg fritt. Han har komet med personangrep, og slikt sømmer seg ikke. Vi kan ikke akseptere at Georg Apenes skal kue andre fra å uttale seg fritt, sier leder i Fredrikstad Høyre, Victoria Gjelstad til Dagbladet.no.

Det er spesielt den lokale nominasjonsprosessen til Stortingsvalget som har vært gjenstand for stormen rundt Apenes. Hans skarpe kritikk mot stortingsrepresentant Martin Engset har ikke blitt sett nådig på av partikolleger i Fredrikstad.

- Apenes hadde sin favoritt, og medlemmene var ikke enige med ham. Dette har ført til en rekke personangrep fra Apenes, spesielt i lokalmediene her i Østfold. Det som har skjedd er rett og slet fryktelig trist, sier Gjelstad til Dagbladet.no.

Dramatisk møte i kveld
Styremøtet i kveld ble dramatisk, der lederen trakk seg i protest, og nestleder Victoria Gjelstad overtok.

Ifølge henne skal flere medlemer av lokallaget ha henvendt seg til en av styremedlemmene og bedt om å få Apenes ekskludert på grunn av kritikken han har fremført. Styremedlemet skal ha bedt om det ekstraordinære styremøtet som ble avholdt i kveld, der vedkommende fremmet forslag om å ekskludere Apenes.

- Jeg ønsker ikke å oppgi hvem dette styremedlemmet er. Men det er flere forskjellige medlemmer som har bedt styret om å behandle forslaget, sier Gjelstad til Dagbladet.no.

Hun ønsker heller ikke å oppgi hvor mange som stemte for forslaget, men påpeker at to tredjedels flertall var nødvendig for å få Apenes ekskludert.

Apenes kone, Ingrid Willoch, trakk seg fra styremøtet på grunn av inhabilitet. Apenes selv var ikke tilstede.

Lederen trakk seg
Lederen i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, reiste seg og slo hammeren i bordet før han meddelte resten av styret at han trakk seg med umiddelbar virkning. Ifølge Victoria Gjelstad, som umiddelbart overtok som leder, skal Wenstøb ha gjort det klart at han i prinsipp ikke kunne være med på å ekskludere medlemmer av Høyre.

- Frem til da hadde styremøtet forløpt i ryddige former, sier hun til Dagbladet.no.

Det har i kveld ikke lykkes Dagbladet.no å nå Wenstøb på telefon.
Engset støtter Apenes
Den som får hardest medfart av Apenes kritikk er stortingsrepresentant Martin Engset. Men Engset reagerer sterkt på at lokallaget nå ekskluderer Apenes på grunn av kritikken - og bestrider lovligheten av dette.

- Dette er det Fredrikstad Høyres styre som har besluttet. Og jeg synes beslutningen er uklok. Høyre har ingen historie for å ekskludere folk, så vidt jeg vet, sier han til Dagbladet.no

- Du støtter ham, selv om han har kommet med nærmest sjikanøse uttalelser om deg?

- Ja, jeg står oppreist i den kritikken. Jeg mener det må være stor takhøyde i Høyre, men at det selvfølgelig må være et tak, sier han.

- Moskvaprosessene
Selv reagerer Apenes med vantro.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Jeg er redd for at dette kan skade Østfold Høyre og kanskje også Høyre på landsbasis.

- Dette fører tankene til Moskva-prosessene. Jeg har aldri sett maken. Dette skjer fordi jeg har sagt det jeg har ment om en kandidat. Jeg kunne sagt mer. Men jeg skal ikke gjøre det, sier min kone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer