Medlemmer i Norske Selskab gavmilde overfor Høyre

67 prosent av de økonomiske bidragene som har kommet inn til Høyres Valgfond i år, stammer fra selskaper med eiere eller styremedlemmer tilknyttet Norske Selskab.

GIR TIL HØYRE: Flere av selskapene som bidrar økonomisk til Høyres valgfond har eiere eller styremedlemmer som er medlem i Norske Selskab.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GIR TIL HØYRE: Flere av selskapene som bidrar økonomisk til Høyres valgfond har eiere eller styremedlemmer som er medlem i Norske Selskab. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er et samarbeid som tjener begge. Det er en god investering for medlemmene i Norske Selskab å sponse Høyre, for de vil få tilbake mangedobbelt ved en Høyre-regjering, sier Bjørnar Moxnes, leder for partiet Rødt. 

- Komisk og nesten litt pinlig
Hittil i år har Høyre i følge deres egen oversikt mottatt totalt 2,3 millioner kroner til sitt valgfond. Av disse kommer 1,55 millioner kroner fra selskaper som i sine styrer har medlemmer i Norske Selskab, eller fra privatpersoner som er medlemmer i Norske Selskab.

Det betyr at 67 prosent av det totale økonomiske bidraget som har kommet inn i år, stammer fra selskaper med eiere eller styremedlemmer som er medlem i Norske Selskab.

- Det er jo komisk og nesten litt pinlig for Høyre at de i så stor grad blir sponset av det som med rette kan kalles «gutteklubben grei», sier Moxnes. 
 
I 2013 har de største bidragene kommet fra selskaper med medlemmer tilknyttet Norske Selskab. 500 000 kroner er fra Petter Nesleins selskap Pecunia AS, og 500 000 er fra Wilh. Wilhelmsen Holdning ASA, der Carl Erik Steen er styremedlem. Både Neslein og Steen er medlemmer i Norske Selskab.

- Ikke noe relevant poeng
Også i fjor kom store deler av de bidragene til Høyres Valgfond fra selskaper der eiere eller styremedlemmer har tilknytning til Norske Selskab. 14 av 29 bidragsytere i 2012 hadde medlemmer i Norske Selskab tilknyttet sitt styre.

I 2012 fikk Høyre inn drøye 6,8 millioner kroner, hvorav litt over 64 prosent kom fra selskaper der eiere eller styremedlemmer er medlem i Norske Selskab. Generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre mener det ikke er et relevant poeng at bidragsyterne tilhører en organisasjon eller klubb.

- Dette er nytt for meg, og det ligger forsåvidt ikke noe relevant poeng i det. Jeg har ikke kjent til medlemslistene til Norske Selskab før de kom frem i media, sier Ryssdal.

- Glade for all hjelp
Ryssdal sier Høyre er glade for all hjelp de kan få, og understreker at de ikke legger skjul på at de ønsker å stimulere til privat eierskap.

- Det er ingen tvil om at vi ønsker å gjøre rammebetingelsene bedre for private eiere som vil satse i norske bedrifter, sier Ryssdal.

GAVMILDE: Selskapet Wilh Wilhelmsen Holding ASA har de tre siste årene støttet Høyre økonomisk, og i 2013 har selskapet gitt 500 000 til Høyres Valgfond. Carl Erik Steen er styremedlem i selskapet, og medlem i Norske Selskab.
GAVMILDE: Selskapet Wilh Wilhelmsen Holding ASA har de tre siste årene støttet Høyre økonomisk, og i 2013 har selskapet gitt 500 000 til Høyres Valgfond. Carl Erik Steen er styremedlem i selskapet, og medlem i Norske Selskab. Vis mer

I 2012 kom de største bidragene, hver på 1 million kroner, fra Umoe AS og Canica AS. Jens Ulltveit-Moe og Stein Erik Hagen som er eiere i disse selskapene, er begge medlemmer i Norske Selskab. Ryssdal mener at bidragene fra de private næringsdrivende er små sammenliknet med Høyres andre inntekter.

- I de store summene er det beskjedne beløp det er snakk om, sier generalsekretæren i Høyre. 

Har bidratt flere år på rad
Flere av de store bidragsyterne med tilknytning til Norske Selskab har bidratt til Høyres valgfond flere år på rad.

Enkelte har også økt bidragene over åra som har gått. Wilh. Wilhelmsen Holding ASA ga i 2011 150 000 kroner. I 2012 ga selskapet 200.000 kroner. I 2013 har selskapet bidratt med 500 000 kroner til Høyres Valgfond.

Stein Erik Hagens Canica AS som ga 1 million kroner i 2012, ga også 500 000 kroner i 2011.

Dagbladet har tidligere skrevet om Norske Selskab, den lukkede herreklubben der superrikingene Røkke, Gjelsten, Ulltveit-Moe, Lykke, Ringnes og Rimi-Hagen, gammel adel, kulturelite, forsvarshelter og Høyre-politikere møtes.

Tidligere denne måneden fikk også Dagbladet bli med herrene inn i det Norske Selskab.

GIR TIL HØYRE: Petter Neslein er daglig leder i Pecunia AS som har gitt 500 000 kroner til Høyres valgfond i år. Neslein er også medlem i Norske Selskab.
GIR TIL HØYRE: Petter Neslein er daglig leder i Pecunia AS som har gitt 500 000 kroner til Høyres valgfond i år. Neslein er også medlem i Norske Selskab. Vis mer

Økonomiske bidrag i 2013

500.000 kroner fra Pecunia AS: Daglig leder Petter Neslein er medlem i Norske Selskab
 • 250.000 kroner fra Edda Utvikling AS
 • 250.000 kroner fra Tpot AS
 • 100.000 kroner fra Mustad Industrier AS: Styreleder Ebbe C. Astrup er medlem i Norske Selskab
 • 100.000 kroner fra Rasmussengruppen AS
 • 100.000 kroner fra Burma Shipping & Investment as
 • 50.000 kroner fra Oak Management as: Styreleder Ragnar Horn er medlem i Norske Selskab
 • 100.000 kroner fra RS Platou asa: Styreleder Ragnar Horn er medlem i Norske Selskab
 • 50.000 kroner fra Peter M Anker: Peter Anker er medlem i Norske Selskab
 • 50.000 kroner fra Anthon B Nilsen AS: Daglig leder Peder Christian Løvenskiold og styremedlem Nicolai Harald Løvenskiold er medlem i Norske Selskab
 • 500.000 kroner fra Wilh Wilhelmsen Holding ASA: Styremedlem Carl Erik Steen er medlem i Norske Selskab
 • 200.000 kroner fra Hans Herman Horns Stiftelse: Styremedlem Hans Herman Horn er medlem i Norske Selskab
 • 50.000 kroner fra Lund Gruppen AS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer