FÆRRE MEDLEMMER: Den norske kirke har opplevd medlemsfall etter at de lanserte sin digitale inn- og utmeldingstjeneste denne uka. Her er Vålerenga kirke.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FÆRRE MEDLEMMER: Den norske kirke har opplevd medlemsfall etter at de lanserte sin digitale inn- og utmeldingstjeneste denne uka. Her er Vålerenga kirke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Medlems-boom for Human-Etisk Forbund

-Tror økningen har en sammenheng med den nye digitale tjenesten til kirken å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går opplyste Den norske kirke at 15 053 medlemmer har meldt seg ut de siste fire dagene.

Utmeldingene har skjedd gjennom kirkens nye elektroniske løsning, som ble lansert mandag denne uka, den 15. august. De aller fleste utmeldingene kom den første dagen, med 10 854 utmeldinger.

Hadde ingen prognoser

Gunnar Westermoen, seniorrådgiver i Kirkerådets kommunikasjonsavdeling, sier i dag til Dagbladet at de ikke har noen oversikt over ytterligere hvor mange som har benyttet tjenesten etter at de i går gikk ut med pressemeldingen.

- Hadde dere forventet at så mange ville melde seg ut?

- Vi har ikke hatt noen prognoser på det, svarer Westermoen.

- Hva tenker dere om at så mange har meldt seg ut i løpet av fire dager?

- Enhver utmelding er et signal om at mennesker ikke kjenner seg igjen i det kirken står for, sier han.

Femdobling

Samtidig som at Den norske kirke nå opplever en nedgang i medlemstallene, merker Human-Etisk forbund (HEF) det motsatte.

ØKNING: Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen forteller at de har fått flere medlemmer den siste uka. 
ØKNING: Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen forteller at de har fått flere medlemmer den siste uka.  Vis mer

- Siden tirsdag har vi hatt mellom fire og fem ganger større medlemsvekst enn gjennomsnittet. Vi tror økningen har en sammenheng med den nye digitale tjenesten til kirken å gjøre, sier Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk forbund til Dagbladet.

- Samtidig tror ikke vi at det er slik nå at store mengder av dem som melder seg ut av kirken går rett inn til oss. Av erfaring vet vi at folk gjerne sitter litt på gjerdet før de tar en slik beslutning. De som har meldt seg inn de siste dagene har sikkert tenkt over dette lenge, og nå fått en praktisk løsning for hvordan de kan gjennomføre det, fortsetter han.

Roser kirken

Ifølge fritanke, som tidligere har omtalt medlemsveksten til Human-Etisk forbund, får forbundet mellom 10 og 15 nye medlemmer hver dag. De fire første dagene denne uka meldte 250 medlemmer seg inn.

Brun-Pedersen sier han vil gi ros til Den norske kirke for å ha lagt til rette for den nye digitale ut- og innmeldingsløsningen.

- Kirken skal ha all ære for at de endelig har gjort det enkelt å kontrollere eget medlemskap, samt å melde seg ut eller inn. Veien til intellektuell redelighet er blitt kortere, sier han.

Så langt i år har kirken mistet 24 278 medlemmer, skriver Vårt Land. I tillegg er rundt 3000 personer som var feilregistrert, luket ut.

- Vi var forberedt på et betydelig antall utmeldinger og har stor respekt for det enkelte menneskes valg. Disse signalene tar vi alvorlig. Vår oppgave fremover er å gi videre det kristne budskapet og slik formidle hvilken viktig plass kirken kan ha i menneskers liv, sier ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien.

Mer tilskudd

Tross synkende medlemstall vil ikke kirken få mindre i statsstøtte. Men Human-Etisk Forbund og andre trossamfunn som opplever en vekst, vil få mer.

- Skulle denne trenden fortsette betyr det litt mer tilskudd fra det offentlige til oss, sier Brun-Pedersen i HEF.

Han forklarer at det per i dag er slik at den norske stat bevilger en viss sum til Den norske kirke, og at denne summen er den samme uavhengig av medlemstall. Andre trossamfunn får like mye per medlem som det kirken får.

- Derfor er det slik at når kirken mister medlemmer vil andre trossamfunn få noen flere kroner per medlem, sier Brun-Pedersen.

- Slik vil det være inntil den dagen politikerne bestemmer seg for at medlemstallet i Den norske kirke skal få konsekvenser for hva de får over statsbudsjettet, tilføyer han.