RØMMER: Medlemmene rømmer fra Venstre. Nedgangen har skjedd i særlig to hopp: Fra 2012-2013 og fra 2015-2016. På bildet er Venstre-leder Trine Skei Grande fotografert i forbindelse med høstens budsjettforhandlinger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RØMMER: Medlemmene rømmer fra Venstre. Nedgangen har skjedd i særlig to hopp: Fra 2012-2013 og fra 2015-2016. På bildet er Venstre-leder Trine Skei Grande fotografert i forbindelse med høstens budsjettforhandlinger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Medlemsflukt fra Venstre

Venstre hadde jevn vekst i medlemstallet i ti år før 2013, men nå rømmer medlemmene. Samarbeidet med Frp trekkes fram som en av hovedårsakene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I ti år fram til 2013 opplevde Venstre en vekst i medlemstallet.

Nå har veksten stagnert, og medlemmene rømmer partiet.

De ferskeste tallene for 2016 viser at partiet i dag har 8032 medlemmer, noe som er 1600 færre enn de hadde i 2012 og over 800 færre enn i 2015.

Nedgangen fra 2015 til utgangen av 2016 høres kanskje udramatisk ut, men tilsvarer faktisk ti prosent av medlemsmassen til partiet.

Samtidig merker partiet «SV-effekten» godt, og lå under sperregrensa på flere målinger før jul.

- Den store majoriteten gir ingen begrunnelse og melder seg bare ut når kontigenten kommer, men det kommer tilbakemeldinger fra folk på at det er vanskelig med Frp i regjering, sier fylkesleder Idun K. Bortne i Hordaland til Dagbladet.

Slitasje

Fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark er enig. Han tror slitasje på grunn av regjeringssamarbeidet er årsaken, kombinert med distriktspolitikken regjeringa fører.

- Det har ikke vært tilstrekkelig distriktsfokus den siste tiden, sier Wasskog, som leder Venstres nordligste fylkeslag.

Nylig mistet partiet hans en profilert politiker, da andrekandidat Klemet Klemetsen på stortingslista trakk seg fra Venstre i protest mot regjeringas distriktspolitikk.

Klimafokus


Venstres klimafokus er nemlig ikke særlig populært i et fylke som Finnmark, hvor store kjøreavstander gjør det umulig å ikke kjøre bil, og det knapt finnes et kollektivtilbud.

Wasskog opplever blant annet at Venstre får skylda for økningen i drivstoffavgiften fra nyttår.

- Jeg synes det har vært riktig å satse på klima, og at vår satsing har vært riktig, men vi har mislyktes i å kommunisere helheten i klimatiltakene. Baksiden ved dette regjeringssamarbeidet er at FrP stikker av med æren for alle lettelsen man får til, mens Venstre får skylda for alle avgiftene, sier Wasskog.

- Kommunikasjonsproblem

På landsmøtet i vår skal partiet bestemme seg for veivalg videre.

Venstre-leder Trine Skei Grandes har ikke lagt skjul på at drømmen er en blågrønn regjering med KrF og Høyre, men uten Frp

Venstre-nestleder Terje Breivik tar medlemsnedgangen på alvor, og tror litt av forklaringen er partiets samarbeid med Frp.

- Vi får tilbakemeldinger fra medlemmer, både dem som melder seg ut og som ikke gjør det, om at vi har et Frp-problem, sier Breivik.

I tillegg tror også han at partiet ikke har vært god nok til å vise fram hva alt har fått til i samarbeidet med regjeringen.

- Paradokset er at det skjer i en periode hvor man skal langt tilbake i tid for å finne et Stortinget som har vedtatt like mye Venstre-politikk. Samtidig viser medlemstallet at vi sliter med å få kommunisert det godt nok ut, sier Breivik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer