I RETTEN: Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) er representert av advokat Steffen Brandstad, til høyre. Til venstre sitter  Martin Østberg fra LNU. Foto: Jacques Hvistendahl
I RETTEN: Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) er representert av advokat Steffen Brandstad, til høyre. Til venstre sitter Martin Østberg fra LNU. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Medlemslistene viser feil forvaltning i SOS Rasisme

Organisasjonen håpet listerot skulle frikjenne dem for medlemsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): I går hevdet SOS Rasismes advokater at medlemslister som Landsrådet for Norges Barne- og ungdoms- organisasjoner (LNU) har lagt fram i retten, stammer fra feil år.

- LNU har bommet LNU har saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner, etter mistanker om omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

- Det kan se ut som LNU selv har bommet. De har bedt om å få medlemstallene for 2007 og 2008. Men grunnlaget for støtten som ble utbetalt i 2008 er jo medlemstallene fra 2005 og 2006, sier advokat Peter Skarbøvig.

Skarbøvig hevder at LNU sitter i retten og påviser feil i SOS Rasismes medlemsregister som er av nyere dato enn de relevante årene - og dermed blir uten innvirkning på spørsmålet om medlemsjuks som retten skal ta stilling til.

Imøtegår I dag inntok LNUs fungerende generalsekretær Martin Østerdal vitneboksen. Han tilbakeviste påstandene og mente derimot at listene over rundt 40 000 medlemmer, som han og ansatte i LNU har saumfart på jakt etter feil siden sommeren, bekrefter mistankene de har hatt om juks.

- Det stemmer at midlene som SOS Rasisme fikk utbetalt i 2008 utgår av medlemstallene fra 2006. Men de er fordelt internt i organisasjonen etter medlemstallene og lokallagene pr 2008, slik de også er oppgitt i medlemsregisteret fra 2008. Dette har vi kontrollert, sier Østerdal.

- Funnene våre viser en rekke feil og mangler og dermed er forvaltningen i SOS Rasisme i strid med reglene, sier Østerdal.

Listene ble først utlevert etter en rettslig kjennelse om at de skulle legges fram i retten.

Halvannet år - Vi mottok medlemslistene først halvannet år etter at vi ba om dem. Vi visste jo ikke at SOS Rasismes medlemslister overhodet ikke skulle henge sammen i det hele tatt, sier Østerdal fra vitneboksen.

Han håper SOS Rasisme legger flere medlemslister på bordet før rettssaken avsluttes.

I VITNEBOKSEN: Rettsaken mot SOS Rasisme i Haugeland tingrett. Martin Østerdal fra LNU forklarte seg andre dag i retten. Foto: Jacques Hvistendahl
I VITNEBOKSEN: Rettsaken mot SOS Rasisme i Haugeland tingrett. Martin Østerdal fra LNU forklarte seg andre dag i retten. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Ettersom SOS Rasismes advokater legger så vekt på at det er medlemslistene for 2005 og 2006 som er viktige og korrekte, så tar vi gjerne imot disse medlemslistene også, nå eller før helgen. De kan tas med videre i denne rettssaken, sier Østerdal.

- Aldri sett liknende Østerdal har tidligere blant annet vært generalsekretær i Elevorganisasjonen og styremedlem i LNU. Han sier han aldri har opplevd liknende funn som i SOS Rasisme.

- Jeg har vært aktiv i organisasjonslivet siden jeg var 14 år gammel og har aldri sett liknende.

Les mer om SOS Rasisme her