Medsiktet knytter Davud til både skyte- og bombeplaner i Danmark

Men den påståtte hovedmannen hevder hans eneste terrorplan var i Oslo, helt alene.

TILSTÅR «DISKUSJONER»: Shawan Bujak skal nå ha fortalt at han snakket med medsiktede Mikael Davud om å drepe en karikaturtegner og å bombe Jyllands-Posten. Davud har fortalt om helt andre terrorplaner som han skal ha vært alene om. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TILSTÅR «DISKUSJONER»: Shawan Bujak skal nå ha fortalt at han snakket med medsiktede Mikael Davud om å drepe en karikaturtegner og å bombe Jyllands-Posten. Davud har fortalt om helt andre terrorplaner som han skal ha vært alene om. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da Politiets sikkerhetstjeneste i helga ga den korte beskjeden «Bujak har tilstått» til hovedmistenkte Mikael Davud (39) via hans advokater, valgte også han å komme med en tilståelse.

Davud hevder imidlertid at han skulle utføre et terrorangrep mot Kinas ambassade i Oslo - og at han planla dette helt alene. Medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) har på sin side forklart seg detaljert til PST om at både han og Davud deltok i planlegging eller diskusjoner om minst to terroraksjoner et helt annet sted:

• Om å skaffe skytevåpen for å skyte Kurt Westergaard, den mest kjente av tegnerne som sto for muhammedkarikaturene trykket i Jyllands-Posten.

• Om å sprenge Jyllands-Postens lokaler i Danmark med en bombe.

Samlet ingredienser Bujaks forsvarer, Arvid Sjødin, vil ikke bekrefte at Bujaks samtalepartner var Davud, men bekrefter at 37-åringen har fortalt PST-etterforskerne om diskusjoner rundt Jyllands-Posten-angrep.

- Min tolkning er at de har diskutert det PST kaller terrorangrep, mot slike mål som dere i mediene nå refererer til. Men akkurat hvor langt dette har gått og hvor lenge de enkelte har vært involvert, er uklart. Så om dette er straffbart etter norsk lov er umulig å si nå, sier forsvarer Arvid Sjødin til Dagbladet.

Men Davud har ikke sagt noe til PST om Jyllands-Posten-terror, bare om en «enmannsaksjon» han ville utføre mot den kinesiske ambassaden på Vinderen i Oslo.

- Han har forklart at han hadde begynt å samle ingredienser til en bombe, med sikte på å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. Men om det i hele tatt var mulighet for at bomben skulle bli ferdig, lå det langt fram i tid, sier advokat Carl Rieber-Mohn til Dagbladet.

- Ensom plan I dagens PST-avhør fortalte Davud også at han dro til Iran for å lære å konstruere bomber. Han hadde først tenkt å angripe Kinas ambassade i Teheran, men fikk blankt «avslag» fra iranske kontakter. Oppmerksomheten ble da rettet mot bygget i Oslo.

Ifølge uiguren hadde han et personlig, politisk motiv for kun å angripe symboler på Kina, og nekter for å være «Al-Qaidas mann i Norge» eller at religiøse motiver lå bak bombeplanen.

- De to andre siktede kjente ikke til planene, dette var noe han var ensom om, sier Rieber-Mohn.

TERRORMÅL Karikaturtegner Kurt Westergaard har lenge måttet leve med overhengende attentatfare, og skal også ha vært ett av målene til de oslobaserte terrormistenkte. Foto: SCANPIX
TERRORMÅL Karikaturtegner Kurt Westergaard har lenge måttet leve med overhengende attentatfare, og skal også ha vært ett av målene til de oslobaserte terrormistenkte. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter det Dagbladet forstår har Davud hatt  samtaler før pågripelsene der han blant annet gjorde det klart at de som har publisert karikaturtegningene «må dø», men så langt har han ikke sagt noe til PST om terrorisme knyttet til muhammedkarikaturene.

- Han har engasjert seg i de krenkelsene som mange muslimer har følt og har snakket om forskjellige ting rundt det med medsiktede, men dette er et sidespor som ikke har noe med de konkrete planene hans overfor kinesiske interesser å gjøre, sier advokat Arild Humlen.

- Helt nytt Den siste siktede, usbekeren David Jakobsen, har tidligere erkjent at han kjøpte hydrogenperoksid på et apotek i Oslo på oppdrag fra Davud. Da han i 10-tida i dag ble konfrontert med Bujaks Jyllands-Posten-tilståelse, skal det ha kommet helt uventet.

- Han har ikke ant noe om et konkret terrormål, og dette med et planlagt angrep mot Jyllands-Posten var helt nytt for ham, sier forsvarer René Ibsen. Han tror Jakobsen tjener på tilståelsene og at alle opplysninger kommer på bordet.

Politiets sikkerhetstjeneste ville i kveld ikke kommentere den siste utviklingen i avhørene.

- Jyllands-Posten er ett av de prioriterte målene siktede i saken har diskutert. Men PST utelukker ikke andre mål, i utlandet eller Norge, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet tidligere i dag.