- Medskyldig i sex-overgrep, vold og frihetsberøvelse

Rapport levert Riksadvokaten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Advokatfirmaet Stabell & Co har på oppdrag fra Amnesty International gjennomgått Aker Kværners arbeid på Guantanamo for å ta stilling til om selskapet kan holdes strafferetslig ansvarlig for noe de har gjort på basen. Konklusjonen er entydig - Aker Kværner risikerer en torturdom og foretaksstraff i en norsk rettssal:

«Etter disse forfatteres vurdering er det ingen avgjørende momenter som taler mot at det inngis en politianmeldelse mot Aker Kværner ASA, og at det innledes etterforskning for medvirkning til brudd på den norske straffelovens regler», skriver advokat Mette Yvonne Larsen og advokatfullmektig Bendik Velde Koslung.

Les hele rapporten her.Amnesty mener Aker Kværner har medvirket til tortur og en rekke andre overgrep.

Vil ha rettssak

Aker Kværner var gjennom datterselskapet Kværner Process Services Inc (KPSI) tungt inne i drift og vedlikehold av den amerikanske militærbasen og fangeleiren i Guantanamo Bay fram til i fjor, etter at KPSI tapte en anbudskonkurranse.

Amnesty krevde lenge at Aker Kværner skulle trekke seg ut fordi organisasjonen mener selskapet drev åpenbart uetisk støtte til et fengsel der USA bryter menneskerettigheter og internasjonal lov. Nå foreligger altså også en juridisk vurdering, der advokatene ramser opp norske straffebestemmelser som berører ulovlig frihetsberøvelse, seksuelle overgrep, legemsbeskadigelser og legemsfornærmelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer