Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Medskyldig i sex-overgrep, vold og frihetsberøvelse

Rapport levert Riksadvokaten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokatfirmaet Stabell & Co har på oppdrag fra Amnesty International gjennomgått Aker Kværners arbeid på Guantanamo for å ta stilling til om selskapet kan holdes strafferetslig ansvarlig for noe de har gjort på basen. Konklusjonen er entydig - Aker Kværner risikerer en torturdom og foretaksstraff i en norsk rettssal:

«Etter disse forfatteres vurdering er det ingen avgjørende momenter som taler mot at det inngis en politianmeldelse mot Aker Kværner ASA, og at det innledes etterforskning for medvirkning til brudd på den norske straffelovens regler», skriver advokat Mette Yvonne Larsen og advokatfullmektig Bendik Velde Koslung.

Les hele rapporten her.Amnesty mener Aker Kværner har medvirket til tortur og en rekke andre overgrep.

Vil ha rettssak

Aker Kværner var gjennom datterselskapet Kværner Process Services Inc (KPSI) tungt inne i drift og vedlikehold av den amerikanske militærbasen og fangeleiren i Guantanamo Bay fram til i fjor, etter at KPSI tapte en anbudskonkurranse.

Amnesty krevde lenge at Aker Kværner skulle trekke seg ut fordi organisasjonen mener selskapet drev åpenbart uetisk støtte til et fengsel der USA bryter menneskerettigheter og internasjonal lov. Nå foreligger altså også en juridisk vurdering, der advokatene ramser opp norske straffebestemmelser som berører ulovlig frihetsberøvelse, seksuelle overgrep, legemsbeskadigelser og legemsfornærmelser.

Amerikanske militære framstilles som «hovedgjerningsmann» i de grove forbrytelsene - Aker Kværner som medvirkende.

- Dette er veldig sterkt. Vi har hatt en mistanke om at dette ikke bare var uetisk og umoralsk, men også ulovlig. Nå foreligger altså rapporten, som konstaterer at Aker Kværner kan være strafferetslig ansvarlig. Vi mener dette er så alvorlig at Riksadvokaten må se nærmere på det, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty til Dagbladet.no.

- MEDSKYLDIGE: Amnesty International Norge mener at Aker Kværners datterselskap leverte tjenester som har vært helt nødvendige for å gjennomføre overgrep mot fanger på Guantanamo. Foto: SCANPIX
- MEDSKYLDIGE: Amnesty International Norge mener at Aker Kværners datterselskap leverte tjenester som har vært helt nødvendige for å gjennomføre overgrep mot fanger på Guantanamo. Foto: SCANPIX Vis mer

Påtalemyndighetens gjennomgang kan føre til en tiltale mot moderselskapet for brudd på norsk lov i utlandet. I dag har både Riksadvokaten og statsadvokat Erik Førde fått oversendt rapporten.

- Har gjort tortur mulig

Aker Kværner skal ifølge rapporten blant annet ha levert delene til burene som fangene ble innelåst i, i tillegg strøm og drifting av vannforsyning og avløp. Engasjementet pågikk i lang tid etter at den massive internasjonale kritikken mot USAs behandling av fangene startet.

I rapporten som ble offentliggjort i dag heter det blant annet at «det er mulig å slå fast at Aker Kværner har fortsatt virksomheten selv med viten om hva som foregikk på basen ».

- Det er ikke slik at de har medvirket direkte til tortur ved å stå klar med pisken, men Aker Kværners datterselskap har levert tjenester som har gjort torturen mulig, sier Eide, som understreker at det er domstolenes oppgave å ta stilling til om Aker Kværners virksomhet faktisk har vært straffbar.

- Grunnleggende uenig

Aker Kværner mener at Amnestys beskrivelse av hva selskapet gjorde på Guantanamo ikke stemmer, og at også faktagrunnlaget for advokatenes rapport dermed blir uriktig.


- Vi har ikke fått lest rapporten ennå. Vi registrerer at Amnesty vil bruke dette som en symbolsak, men konstaterer at vi er uenige i hvordan de beskriver den virksomheten vi tidligere hadde på den amerikanske marinebasen på Cuba, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Aker Kværner til Dagbladet.no.

Han definerer konsernets oppdrag på Guantanamo som «vedlikehold og oppgradering av bygninger og systemer», og bestrider blant annet at Aker Kværner deltok i bygging av fengselsceller, selv om selskapet tidligere har vedgått at KPSIs anleggsutstyr ble brukt av fengselsbyggerne og at KPSI utførte en del grunnarbeid til fangeleiren.

Senere har Aker Kværner også drevet vedlikehold i fengselet.

- Kontraktene for byggingen av selve fengselet gikk til andre selskaper, sier Andersen.

Statsadvokat Erik Førde var i dag i retten og ikke tilgjengelig for å kommentere påtalemyndighetens håndtering av det nye momentet i saken.

<B>FÅR SAKEN:</B> Ifølge Amnesty skal statsadvokat Erik Førde nå gjennomgå rapporten.
<B>- KAN FÅ FORETAKSSTRAFF:</B> Aker Kværner, her ved konsernsjef Inge K. Hansen, risikerer ifølge advokatfirmaet Stabell & Co. å bli dømt for medvirkning til torturen på Guantanamo

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!