- Medskyldig i tortur

VADSØ (Dagbladet): - Økokrim går over lik i Russland for å få nordmenn dømt, hevder advokat Ole R. Berg Olsen, en av forsvarerne i tidenes mest omfattende fiskekrim-rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slike beskyldninger tar jeg sterkt avstand fra, svarer førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Knallharde avhør

Rettssaken mot tre nordmenn begynte i Vadsø i går, og partene havnet i tottene på hverandre allerede før aktor startet sitt innledningsforedrag.

De tre tidligere fiskeindustri-lederne er tiltalt for å ha deltatt i et norsk-russisk komplott der 40- 50 millioner kroner forsvant på mystisk vis.

Økokrim har samarbeidet med russisk politi under etterforskningen.

Generaldirektøren i det russiske statsselskapet som solgte fisk til nordmennene, ble varetektsfengslet under svært tøffe forhold. Under harde avhør skal han ha innrømmet skyld.

- Er du klar over at forklaringen kan være framsatt under tortur? var spørsmålet advokat Berg Olsen rettet til aktor Stoltenberg.

- Dette er helt nytt for meg, svarte førstestatsadvokaten i Økokrim.

Advokat Berg Olsen hevder overfor Dagbladet at det foreligger klare indikasjoner på at russeren ble mishandlet i fengslet.

- Mannen var også alvorlig sjuk. Han ble båret ut av fengslet, han var ikke i stand til å stå på beina. Like etterpå døde han. Dette er en umenneskelig behandling som Økokrim må stå ansvarlig for, hevder han.

Fri etter to år

Berg Olsen viste i en ordveksling i retten også til at Økokrim i en annen sak hadde foranlediget to års varetektsfengsling av en annen russer.

Etter det knallharde oppholdet i russisk fengsel ble han frifunnet av russisk rett.

Statsadvokat Stoltenberg sier til Dagbladet at han er sterkt uenig i advokatens framstilling av Økokrims atferd i Russland.

Dyr rettsmaraton

Ingen av de tiltalte - Håkon Schulstad (39), Lars Johan Hustad (46) og Rune Rautio (39) - erklærte straffskyld.

De mener at de bare har fulgt ordre fra russerne: utbetalt pengene dit russerne ønsket. Økokrim mener nordmennene må ha skjønt at de medvirket til grovt utroskap.

Da fiskehandelen skjøt fart på begynnelsen av 1990-tallet, var samfunnsstrukturen i Russland i oppløsning. Lovverket smuldret hen, bestikkelser var vanlig, handelen fulgte uskrevne regler.

Russerne ønsket betaling i harde varer: 100 luksusbiler, noen tusen TV-apparater og andre verdifulle vestlige goder.

Så langt har Økokrim investert åtte millioner kroner i etterforskningen. Rettssaken blir et maratonløp som skal strekke seg over minst 11 uker.