- Medskyldig i tortur

VADSØ (Dagbladet): - Økokrim går over lik i Russland for å få nordmenn dømt, hevder advokat Ole R. Berg Olsen, en av forsvarerne i tidenes mest omfattende fiskekrim-rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slike beskyldninger tar jeg sterkt avstand fra, svarer førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Knallharde avhør

Rettssaken mot tre nordmenn begynte i Vadsø i går, og partene havnet i tottene på hverandre allerede før aktor startet sitt innledningsforedrag.

De tre tidligere fiskeindustri-lederne er tiltalt for å ha deltatt i et norsk-russisk komplott der 40- 50 millioner kroner forsvant på mystisk vis.

Økokrim har samarbeidet med russisk politi under etterforskningen.

Generaldirektøren i det russiske statsselskapet som solgte fisk til nordmennene, ble varetektsfengslet under svært tøffe forhold. Under harde avhør skal han ha innrømmet skyld.

- Er du klar over at forklaringen kan være framsatt under tortur? var spørsmålet advokat Berg Olsen rettet til aktor Stoltenberg.

- Dette er helt nytt for meg, svarte førstestatsadvokaten i Økokrim.

Advokat Berg Olsen hevder overfor Dagbladet at det foreligger klare indikasjoner på at russeren ble mishandlet i fengslet.

- Mannen var også alvorlig sjuk. Han ble båret ut av fengslet, han var ikke i stand til å stå på beina. Like etterpå døde han. Dette er en umenneskelig behandling som Økokrim må stå ansvarlig for, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fri etter to år

Berg Olsen viste i en ordveksling i retten også til at Økokrim i en annen sak hadde foranlediget to års varetektsfengsling av en annen russer.

Etter det knallharde oppholdet i russisk fengsel ble han frifunnet av russisk rett.

Statsadvokat Stoltenberg sier til Dagbladet at han er sterkt uenig i advokatens framstilling av Økokrims atferd i Russland.

Dyr rettsmaraton

Ingen av de tiltalte - Håkon Schulstad (39), Lars Johan Hustad (46) og Rune Rautio (39) - erklærte straffskyld.

De mener at de bare har fulgt ordre fra russerne: utbetalt pengene dit russerne ønsket. Økokrim mener nordmennene må ha skjønt at de medvirket til grovt utroskap.

Da fiskehandelen skjøt fart på begynnelsen av 1990-tallet, var samfunnsstrukturen i Russland i oppløsning. Lovverket smuldret hen, bestikkelser var vanlig, handelen fulgte uskrevne regler.

Russerne ønsket betaling i harde varer: 100 luksusbiler, noen tusen TV-apparater og andre verdifulle vestlige goder.

Så langt har Økokrim investert åtte millioner kroner i etterforskningen. Rettssaken blir et maratonløp som skal strekke seg over minst 11 uker.