Medsoldatene mener frigitte Bergdahl var en desertør. I dag skal ha avhøres om fem års fangenskap hos Taliban

- Soldater døde i jakta på ham.

AVHØRES I DAG: Bowe Bergdahl vil avhøres om hvordan han ble tatt til fange av Taliban i 2009. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
AVHØRES I DAG: Bowe Bergdahl vil avhøres om hvordan han ble tatt til fange av Taliban i 2009. Foto: AFP Photo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av Bowe Bergdahls tidligere medsoldater føler seg sviktet av den norskamerikanske soldaten som forsvant fra posten sin i Patika-provinsen 30. juni i 2009.

- Alle vet at han deserterte «Jeg tjenestegjorde i samme bataljon i Afghanistan og deltok i forsøkene på å finne ham sommeren 2009. Da vi ble omplassert fikk hver eneste soldat ordre om å ikke diskutere hva som skjedde med Bergdahl av hensyn til hans sikkerhet. Nå er han i trygghet, og det er på tide å si sannheten. Sannheten er at Bergdahl var en desertør, og at soldater fra hans egen enhet døde i jakta på ham,» skrev Nathan Bethea på nettstedet Daily Beast 2. juni.

Til nettstedet Daily Caller forteller Bergdahls tidligere medsoldater Cody Full og Matt Vierkant at det var en kjent sak at han hadde desertert - til og med på toppnivå i de amerikanske styrkene.

- Daværende forsvarssjef Michael Mullen besøkte enheten vår og spiste Thanksgiving-middag med oss. Han sa «Ja, han vandret avgårde. Alle vet det», sier Full til nettstedet.

Teorien om at Bergdahl kan ha forlatt posten frivillig ble allerede i 2010 lansert, og ble ytterligere styrket etter en artikkel i magasinet Rolling Stone. I reportasjen gjengis blant annet hans siste e-poster, som avslører at han tilsynelatende hadde begynt å tvile på USAs intensjoner i Afghanistan.

Skal inn til avhør I dag skal Bergdahl inn til avhør for å forklare sin versjon av hva som skjedde i forkant av at Taliban tok ham til fange i 2009.

- Han ser fram til at alt dette er over, slik at han kan legge det bak seg, sier advokat Eugene Fidell til nyhetsbyrået Reuters.

Bergdahl vil bli avhørt av generalmajor Kenneth R. Dahl på militærbasen Fort Sam Houston i San Antonio i den amerikanske delstaten Texas, der Bergdahl har vært stasjonert de siste ukene.

MENER BERGDAHL DESERTERTE: Bowe Bergdahls tidligere medsoldat Cody Full mener Bergdahl var en desertør, og sier det var en kjent sak. Foto: AFP Photo/Brendan Smialowski/NTB Scanpix
MENER BERGDAHL DESERTERTE: Bowe Bergdahls tidligere medsoldat Cody Full mener Bergdahl var en desertør, og sier det var en kjent sak. Foto: AFP Photo/Brendan Smialowski/NTB Scanpix Vis mer

Fidell ønsker ikke å si noe om hva Bergdahl kommer til å forklare, men opplyser at han er opptatt av å samarbeide med amerikanske myndigheter.

Omstridt byttehandel I juli ble det kjent at Bergdahl er tilbake i militærtjeneste, etter at han ble skrevet ut av sykehuset i slutten av juni.

Bergdahl ble løslatt av Taliban i en byttehandel i mai i år. Byttehandel var omstridt, siden den innebar løslatelse og utveksling av fem fanger fra Guantanamo-basen.

Bergdahl har delvis norsk og svensk avstamning.

FORSVARER: Advokat Eugene R. Fidell er Bergdahls forsvarer under dagens avhør. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
FORSVARER: Advokat Eugene R. Fidell er Bergdahls forsvarer under dagens avhør. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer