INNRØMMER HASJTURER: Tiltalte Gjermund Cappelen har ifølge sin forsvarer innrømmet at turene til Amsterdam var i forbindelse med hasjkriminaliteten hans. Ifølge politiet hadde han på 18 av sine 64 turer til Amsterdam med seg en medtiltalt 63-åringen. Han benekter at det hadde med hasj å gjøre, og hevder de aldri dro sammen på tur til Nederlands hovedstad,
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
INNRØMMER HASJTURER: Tiltalte Gjermund Cappelen har ifølge sin forsvarer innrømmet at turene til Amsterdam var i forbindelse med hasjkriminaliteten hans. Ifølge politiet hadde han på 18 av sine 64 turer til Amsterdam med seg en medtiltalt 63-åringen. Han benekter at det hadde med hasj å gjøre, og hevder de aldri dro sammen på tur til Nederlands hovedstad, Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Medtiltalt var i Amsterdam 18 ganger samtidig med Cappelen: - Dro for å tulle med damer

Mens Cappelen har innrømmet at det var rene hasjturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Den første av de åtte hasjtiltalte mennene i Cappelen-saken forklarer seg i Asker og Bærum tingrett i dag.

Mannen politiet mener ble kalt «China» i Cappelens hasjregnskap nekter straffskyld. 63-åringen fra Rykkinn sier han ble kjent med Gjermund Cappelen for cirka ti år siden i forbindelse med bilkjøp, men at de bare har hatt sporadisk kontakt gjennom årene.

Dagbladet skriver i dag at Gjermund Cappelen i perioden fra 2005 til 2013 var på 64 turer til Amsterdam. Den medtiltalte som politiet mener ble kalt «China» i Cappelens hasjregnskap og som anses å være Cappelens nærmeste hasjpartner, har reist til Amsterdam 54 ganger i løpet av samme periode, mener politiet.

- De aller fleste turene til Nederland har med hasj å gjøre. Det kan ha vært noen hyggeturer også, men i all hovedsak om hasj. Turene var nødvendige for å gjennomføre møte og lage avtaler, og eventuelt forsikre seg om at ting kom da de skulle. Og han dro ned med penger. Det var en kolossal reisevirksomhet, både business og pleasure, mest business for å tilrettelegge virksomheten hans, sier advokat Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, til Dagbladet.

Politiet mener Cappelen og hans medhjelper dro sammen til Amsterdam 18 ganger og at de dro hver for seg til hovedstaden med få dagers mellomrom. I dag ble den medtiltalte 63-åringen konfrontert i retten.

Han sa i retten at mange av Amsterdam-turene dreide seg om damer.

- Det var for å tulle litt med damer, dette er jo litt flaut da, sier 63-åringen i retten.

Han ble konfrontert med at han hadde brukt 790 000 kroner på turene og at 18 turer var med Cappelen, mannen han har forklart at bare sporadisk hadde kontakt med.

- Var det tilfeldig at dere satt på samme fly da, eller? spør aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- Ja, det må ha vært det, svarer 63-åringen.

Pakket penger Cappelen har innrømmet befatning med nesten 1,4 tonn hasj, og han er sammen med det politiet mener var hans to nærmeste medhjelpere tiltalt for å ha utgjort en organisert kriminell gruppe. Men 63-åringen nekter straffskyld.

- Jeg har ikke hatt noe befatning med hasj og har aldri sett hasj eller prata med han om hasj, sier 63-åringen i retten.

Han sier han kun har hatt sporadisk kontakt med Cappelen i årenes løp og at når det var kontakt dreide seg om biler. Han forteller at det var mye tull med bilkjøpene og at de var nærmest uvenner i perioder på grunn av dette.

Han forteller at de har vært flere ganger i Tyskland sammen i forbindelse med bilkjøp og i august 2013 inviterte han Cappelen og hans kone til sin sønns bryllup, forteller han i retten.

- Der tok han kontakt med meg og spurte hvordan det gikk og sånn. Jeg sa jeg gikk på arbeidsavklaringspenger. En stund etter bryllupet tok han kontakt igjen og lurte på om jeg ville pakke litt penger for ham, det var for å ta med penger til Tyskland for bilkjøp. Han kom med en vakuumpakker og penger, og jeg fikk pakka en pose. Jeg skulle få 10 000 kroner for jobben, sier mannen i retten.

Kontainer fra Kina Han forteller at han en kort stund senere ble pågrepet da han oppsøkte Cappelen.

Tiltalte blir bedt om å fortelle om sine inntekter utover NAV-støtte.

Politiet mener 63-åringen i Cappelens hasjregnskap blir omtalt med kallenavnet «China». Tiltalte selv opplyser i retten at han har vært i Kina flere ganger og forteller i retter at han har kjøpt en del «kinating». Han forteller blant annet at han fikk tilsendt en kontainer med treutskjæringer til Norge han hadde kjøpt for rundt 20 000 kroner på landsbygda i Kina etter å ha kommet i kontakt med tre kinesere.

- Jeg skylder fortsatt en god del penger til Kina. Jeg har fortsatt en del treutskjæringer og møbler fra Kina hjemme, sier mannen som skal gå under kallenavnet «China».

Så du fikk en kontainer fra Kina på døra fra to personer fra landsbygda? spør statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- Ja.

Tiltalte sier han begynte å «småselge» det.

- Jeg averterte noe, sier han.

Alfheim forsøker å oppsummere «Kina-inntektene».

- Du ble kjent med tre personer på landsbygda i Kina, som sendte deg en kontainer med treutskjæringer uten at du betalte noe for det? spør Alfheim.

- Ja.

630 SMS Asker og Bærum politidistrikt har hatt en omfattende etterforskning mot de tiltalte og har samlet store mengder teledata. De har også avlyttet telefonsamtaler og hentet ut tusenvis av tekstmeldinger.

Ifølge Alfheim fant politiet 630 tekstmeldinger mellom «China» og Cappelen i perioden 2010 til 20. desember 2013 og tiltalte blir konfrontert med en rekke av dem.

- Jeg må bli svar skyldig på det. Jeg husker ikke dette, svarer tiltalte til flere av konfrontasjonene.

- Det var veldig mye krangling om biler. Det var en evig krangel. Han er ingen enkel mann å diskutere med, sier 63-åringen i retten om Cappelen.

Tiltalte ble i retten forelagt en rekke tekstmeldinger der Cappelen og 63-åringen tilsynelatende avtaler å møtes, gå på polet eller andre møter. Alfheim trekker også fram en tekstmelding der tiltalte skriver at han er glad i Cappelen.

- Hvordan kan dette dreie seg om bil? Det står ingenting om bil her, konfronterer Alfheim.

I en av samtalene politiet har avlyttet spør tiltalte Cappelen om han skal «tine opp haugen?».

VIL IKKE VURDERE TROVERDIGHET: Statsadvokat og aktor i saken Lars Erik Alfheim. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL IKKE VURDERE TROVERDIGHET: Statsadvokat og aktor i saken Lars Erik Alfheim. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det er vel et kallenavn på biler. Det er vel noe alle bruker, svarer tiltalte i retten om ordvalgene.

Aktor Alfheim konfronterer tiltalte med det politiet mener er konkrete hasjsamtaler der de snakker om hasj i koder, ifølge politiet.

En gjelder en tekstsamtale der Cappelen ønsker at tiltalte skal ta med cd-singlene av «Peter GBriel». Politiet mener «GB» er navnet på en av hasjtypene Cappelen omsatte.

- Jeg tar ikke denne på sparket, men jeg har vel hatt noen cder av han, svarer 63-åringen.

«Messi» Ved en annen anledning blir 63-åringen kontaktet av Cappelen og blir bedt om å ta med fotball-dvden om Messi og Barcelona. Han skriver at guttungen er så glad i Messi, at han må ta med en hel boks med dvder. Politiet mener «Messi» er en av hasjtypene.

- Dreier dette seg om en boks med fotball-dvder? spør aktor.

- Denne tror jeg at jeg husker. Ja, jeg hadde lånt den, svarer tiltalte.

- Hvorfor det? spør aktor.

- Jeg hadde vel lånt den da.
 
- Er du interessert i fotball?

- Nei, men jeg ser på i blant, store mesterskap og sånn følger jeg med på, svarer han.

- Vil ikke vurdere troverdighet Statsadvokat Lars Erik Alfheim som sto for utspørringen av 63-åringen, sier til Dagbladet, at han ikke ønsker å vurdere tiltaltes troverdighet nå.

- Nå er vi så vidt i gang med utspørringen av de tiltalte. Dette blir tema i prosedyrene mot slutten av saken, sier Alfheim, som heller ikke ønsker å gi noen karakteristikker av tiltaltes forklaring overfor pressen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram