Medvedev: - Framskritt i samtaler om rakettskjold

USA og Russland vil også kutte mer i lagrene av atomvåpen.

AVTALER NEDRUSTNING: Russlands president Dmitrij Medvedev (til høyre) og hans amerikanske kollega Barack Obama. De to statssjefene arbeider med et «veikart» mot nedrustningsavtale som kan gi nye, store kutt i tallet på langtrekkende atomvåpen, sa en russisk politiker. Foto: REUTERS
AVTALER NEDRUSTNING: Russlands president Dmitrij Medvedev (til høyre) og hans amerikanske kollega Barack Obama. De to statssjefene arbeider med et «veikart» mot nedrustningsavtale som kan gi nye, store kutt i tallet på langtrekkende atomvåpen, sa en russisk politiker. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Russland gjør klare framskritt i samtalene om det omstridte amerikanske rakettskjoldet, sier den russiske presidenten Dmitrij Medvedev. De to landene vil også kutte mer i lagrene av atomvåpen.

Medvedev sa etter samtaler med sin amerikanske kollega Barack Obama i Moskva mandag at Obama og hans regjering viser vilje til å lytte til russernes syn på rakettskjoldet. Obama ville ikke knytte denne spesielle saken til spørsmålet om kjernefysisk nedrustning.

- Vi har ikke funnet det passende å knytte rakettforsvaret sammen med et helt annet felt der Russland har stor slagkraft, framholdt han. En framtredende russisk politiker varslet tidligere samme dag muligheten for nye kutt i lagrene av langtrekkende atomvåpen.

«Veikart»

Viseutenriksminister Sergej Ryjabkov sier de to presidentene arbeider med et «veikart» for ruten fram mot en ny nedrustningsavtale. Denne skal erstatte den gamle START-avtalen.

Dokumentet viser felles forståelse av spørsmålet om videre kutt og begrensninger i tallet på langtrekkende, offensive våpen. Det blir usedvanlig viktig, fordi det vil gi oss et veikart fram mot en framtidig traktat, sier Ryjabkov ifølge nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Den nåværende START 1-avtalen utløper i desember i år. Den setter en øvre grense for tallet kjernefysiske stridshoder hvert land kan ha plassert på langtrekkende raketter, til mellom 1.700 og 2.200. I den nye avtalen kan tallet komme helt ned i 1.500 hver.

Atommøte

President Obama varslet mandag at han vil kalle sammen til et internasjonalt toppmøte om atomnedrustning i USA neste år. Han framholdt samtidig at det ennå er for tidlig å vurdere resultatene av den nye amerikanske strategien i Afghanistan.

Sikkerhetspolitikk og nedrustning er viktige temaer for Obamas besøk i Moskva, som ble innledet mandag. Den amerikanske presidenten har sagt at han ønsker «en ny start» i forbindelsene mellom USA og Russland.

Menneskerettsaktivister frykter at de vil bli glemt i diskusjonene om nedrustning og økonomisk samarbeid. - Jeg venter ikke at dette toppmøtet skal føre til noen framskritt på menneskerettsområdet, sier direktør Sergej Lukasjovskij ved et museum i Moskva viet fredsprisvinneren Andrej Sakharovs minne.

Milliardavtaler

Samtidig har toppmøtet mellom Obama og Medvedev allerede ført til avtaler om økonomisk samarbeid til en samlet verdi av mer enn 1,5 milliarder dollar - nærmere ti milliarder kroner. Men om disse avtalene settes ut i livet, vil avhenge av om den russiske regjeringen kan garantere for lov og orden, mener en amerikansk forretningsmann.

- Vi må føle oss sikre på at forholdene vil holde seg stabile, og at spilleregler ikke endres mens spillet er i gang. Jeg tror den russiske regjeringen vil forsøke å sørge for dette på lang sikt, men foreløpig er ikke forholdene så stabile som vi skulle ønske oss, sier Samuel Allen, som leder den store amerikanske produsenten av jordbruksmaskiner Deere & Co.

I tillegg til Deere har store selskaper som flyfabrikken Boeing og leskedrikkprodusenten PepsiCo planer om utvidet engasjement i Russland. Folk fra den amerikanske oljebransjen er også med i Obamas følge til Moskva for å drøfte utvidet samarbeid med russerne.

(NTB)