Medvedev: - Tyrkia beskytter IS-terrorister

Langer ut etter nedskytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordkrigen mellom russiske og tyrkiske myndigheter fortsetter, etter at et russisk kampfly i går ble skutt ned fordi tyrkerne mente det krenket tyrkisk luftrom. Russland mener på sin side å ha bevis for at flyet var i syrisk luftrom da det ble skutt ned.

Medveev: - Beskytter IS Vladimir Putin sa i går at de var «dolket i ryggen». Russlands statsminister Dmitrij Medvedev hamrer i dag inn budskapet ytterligere, i en melding, som han blant annet har lagt ut på Twitter. Han mener nedskytingen har tre konsekvenser:

- Det er en farlig forverring av forholdet mellom Tyrkia og Russland, som ikke kan forsvares, heller ikke for krenkelser av luftrom.

- Tyrkia har demonstrert med sine handlinger at de i praksis beskytter ISIS-terrorister, noe som ikke er overraskende, da det er tyrkiske interesser knyttet til leveranse av olje fra ISIS-eide anlegg.

- Langvarige vennlige relasjoner mellom Russland og Tyrkia, inkludert økonomisk og kulturelt, er skadet. Disse vil bli vanskelig å reparere, hevder Medvedev.

Erdogan: - Beskytter vår sikkerhet Tyrkias presidenten Recep Tayyip Erdogan sa i dag at de ikke har til hensikt å «eskalere hendelsen», og at de bare «forsvarer vår egen sikkerhet og våre brødres rettigheter i Syria». Han sa videre at det russiske flyet ble skutt mot mens det var i tyrkisk luftrom, men det krasjet inne i Syria.

STATSMINISTER: Dmitrij  Medvedev. Foto: EPA / MAK REMISSA / NTB scanpix
STATSMINISTER: Dmitrij Medvedev. Foto: EPA / MAK REMISSA / NTB scanpix Vis mer

Russland sender nå sitt avanserte rakettsystem S-400 til Syria, opplyser forsvarsminister Sergej Sjoigu. Det melder russiske nyhetsbyråer onsdag.

Rakettforsvarssystemet skal sendes til den russiske flybasen i provinsen Latakia nordvest i Syria.

Det er nå stor usikkerhet om både hvordan Nato, Tyrkia og Russland vil reagere på nedskytingen. Slik Dagbladet skrev tidligere i dag er det en storkonflikt om grenseområdene mellom Syria og Tyrkia, samtidig som Russland og Tyrkia kjemper på hver sin side av den blodige borgerkrigen i landet. 

Støtter ulike grupper USA, Saudi-Arabia og Tyrkia har støttet ulike syriske opprørsgrupper, mens Iran, Libanons Hizbollah og Russland støtter Assad-regimet. Våpen og militær støtte har blitt pøst inn på flere sider av konflikten, mens millioner av flyktninger har rømt til nabolandene - og flere hundre tusen nå har dratt videre til Europa. 

Russland ser for seg en politisk løsning i Syria med nåværende diktator Bashar al-Assad fortsatt ved roret, noe de øvrige vestlige landene har utelukket.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram