Medvedev advarer Vesten

Russland vil starte nytt våpenkappløp hvis de ikke blir enig med NATO og USA om rakettskjold.

ADVARER: Russlands president Dimitry Medvedev advarer i en tale til folket i dag om et nytt våpenkappløp. Foto:  EPA/Scanpix.
ADVARER: Russlands president Dimitry Medvedev advarer i en tale til folket i dag om et nytt våpenkappløp. Foto: EPA/Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under den årlige talen til folket at Russlands president Dimitry Medvedev kom med den klare beskjeden til det russiske folket og resten av verden:

Nytt våpenkappløp - I det forestående ti-året står vi ovenfor følgende alternativ: Enten kommer vi til enighet om rakettskjoldet og skaper mekanismer for samarbeid, eller .... så vil et nytt våpenkappløp begynne, sa Medvedev i følge nyhetsbyrået Reuters.

Økt spenning President Medvedev etterlyste i dag et tettere samarbeid med USA og EU. Men han advarte samtidig om at spenningen ville stige raskt og tvinge Russland til å styrke sitt militære arsenal, hvis vestlige tilbud om samarbeid ikke resulterte i en konkret avtale som Russland var en del av.

Nye våpen - Da må vi ta en beslutning om utplassering av nye offensive våpen. Det er klart at dette scenarioet vil være svært alvorlige, sa Medvedjev.

Kreml skeptisk Det står i sterk kontrast til at Russland og Nato tidligere denne måneden kom til enighet i Lisboa om et strategisk rakettskjold. Avtalen fikk støttet i Washington, men ble møtt med skepsis og tildels motstand fra Kreml.
 
Presidenten har prøvd å forbedre samarbeidet med USA etter at forholdet mellom de to nasjonene var på frysepunktet etter krigen i Georgia i 2008. Om dagens utspill er et steg i riktig retning betviles. Politiske kommentatorer mener at dette er utspill for å tekkes den interne kritikken mot avtalen i Kreml.