FORESLÅTT SOM RUSSLANDS NESTE PRESIDENT: Russlands nåværende statsminister er foreslått som presidentkandidat. Foto: AFP/Natalia Kolesnikova/Scanpix
FORESLÅTT SOM RUSSLANDS NESTE PRESIDENT: Russlands nåværende statsminister er foreslått som presidentkandidat. Foto: AFP/Natalia Kolesnikova/ScanpixVis mer

Medvedev foreslår Putin som presidentkandidat

Nytt valg i Russland til neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012, melder Russia Today. Putin forklarer at han og Medvedev har vært enige om deres framtidige roller i lang tid, melder AFP.

Presidentvalget i Russland skal holdes 4. mars neste år, og kunngjøringen signaliserer at Medvedev er villig til å gå av etter én periode som president.

Samtidig foreslo Putin at Medvedev skulle toppe partilista i valget til neste år og dermed kapre statsministerposisjonen Putin selv har i dag. I sin tale Medvedev at han ønsker å gjøre «praktisk arbeid i regjeringen».

- Dersom det regjerende Forent Russland vinner valget, og det er jeg nesten sikker på, da er jeg klar for å gjøre et skikkelig arbeid for å modernisere landet, sier Medvedev.

Styrer landet med jernhånd Vladimir Putin har nå posisjonen som statsminister i landet, etter at han selv foreslo Medvedev som president i 2008, da Putin ikke kunne stille til valg fordi han hadde vært president i åtte år og dermed ikke kunne stille til valg for tredje gang.

I realiteten styrer Putin landet med jernhånd, og man regner det allerede nå som sikkert at han blir valgt som president under valget til neste år.

Medvedev fikk i 2008 over 70 prosent av stemmene - totalt over 52 millioner stemmer, mot rundt 13 millioner til kommunistpartiets kandidat Gennadij Ziuganov. I 2000 tok Putin over for Boris Jeltsin. Da var også den argeste konkurrenten Ziuganov. Da vant Putin med litt over 50 prosent av stemmene. Fire år senere fikk han over 70 prosent av stemmene.

Valgfusk og trakassering Under valget i 2008 framkom det flere påstander om valgfusk, trakassering av Medvedevs motkandidater og skeiv dekning i mediene.

Etter at den russiske valgkommisjonen bestemte å halvere antallet utenlandske valgobservatører, trakk OSSE alle sine observatører fra valget. Europarådet stilte med 25 observatører, som etterpå konkluderte med at valget neppe kan kalles rettferdig på grunn av trakassering av opposisjonskandidater og den dominerende valgdekningen i de statskontrollerte mediene.

Det er lenge blitt spekulert i hvem av de to som ville komme til å stille som Russlands neste presidentkandidat, og næringslivstopper har sagt at usikkerheten og mangelen på politisk konkurranse har skadet investeringsklimaet i landet.

MAKTMENN: Russlands president Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012. De to styrer landet med jernhånd, og det ventes allerede nå at Putin blir valgt til neste år. Foto: Reuters/Yekaterina Shtukina/RIA Novosti/Scanpix
MAKTMENN: Russlands president Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012. De to styrer landet med jernhånd, og det ventes allerede nå at Putin blir valgt til neste år. Foto: Reuters/Yekaterina Shtukina/RIA Novosti/Scanpix Vis mer