MISFORNØYD: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev raser mot Trump-administrasjonen etter at de nye sanksjonene mot Russland ble kjent. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB scanpix
MISFORNØYD: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev raser mot Trump-administrasjonen etter at de nye sanksjonene mot Russland ble kjent. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB scanpixVis mer

Medvedev langer ut mot Trump etter nye sanksjoner: - Har vist sin store svakhet

- Det amerikanske etablissementet har fullstendig overlistet Trump, sier Russlands statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag godkjente Donald Trump Senatets nye foreslåtte økonomiske sanksjoner mot Russland.

Sanksjonene kunne u utgangspunktet ikke blokkeres av presidentens veto, men Trumps underskrift betyr ikke at sanksjonene nå er skrevet inn i lov.

Langer ut mot Trump

I en pressemelding skrev Trump at «lovgivningen er særdeles mangelfull», men at han undertegnet avtale «for å holde landet samlet».

Trumps underskrift førte til at Russlands statsminister Dmitrij Medvedev fyrte av en real bredside mot Trump og hans administrasjon, både på Facebook og Twitter.

«Trump-administrasjonen har vist sin store svakhet ved å overgi den utøvende makten til Kongressen på den mest ydmykende måten», skriver Medvedev.

«Det amerikanske etablissementet har fullstendig overlistet Trump. Presidenten er ikke fornøyd med sanksjonene, likevel kunne han ikke gjøre noe annet enn å signere».

Også Trump har gitt uttrykk for at han ikke er spesielt fornøyd med loven han hadde undertegnet.

- Ved å begrense lederens fleksibilitet, vil loven gjøre det vanskeligere for USA å inngå gode avtaler for det amerikanske folket, og det vil drive Kina, Russland og Nord-Korea mye nærmere hverandre, het det i en uttalelse fra Trump.

Trump kritiserer også loven for å være i strid med grunnloven, som fastslår at utenrikspolitikken er presidentens ansvar.

- Dødsstøt for forholdet

Ifølge den russiske statsministeren så slukker de nye amerikanske sanksjonene mot Russland alle håp om et bedre forhold til Trumps administrasjon.

- Det er dødsstøtet for håpet om å forbedre vårt forhold til den nye amerikanske administrasjonen, skriver Medvedev på Facebook.

Han legger til at de nye sanksjonene er ensbetydende med en åpen handelskrig.

Medvedev sier at Russland nå vil fortsette arbeidet med å utvikle sin egen økonomi og først og fremst ta fatt på sine statlige oppgaver.

- Vi har de siste årene lært hvordan du gjør det i nesten lukkede finansmarkeder, sa han og la til at Russland forbeholder seg retten til å svare på sanksjonene.

Medvedev hevder at Trump-administrasjonen med sanksjonene har vist at den er maktesløs mot den amerikanske kongressen.

- Sanksjonene vil bli bevart i flere tiår, med mindre et mirakel skjer. De er av en overskyggende karakter og kan ikke utsettes med et dekret fra presidenten uten Kongressens samtykke, skriver han på Facebook.

Loven som nå er undertegnet av Trump ble vedtatt i Kongressen, der republikanerne kontrollerer begge kamre, med stort flertall.

Trump har tidligere forsøkt å både utvanne og skrote loven, men uten å lykkes.

Tyskland reagerer

Trump selv sier han vil respektere noen av vedtakene, men han vil ikke love at alt blir satt ut i live. I stedet heter det at han vil gi Kongressens preferanser en grundig og respektfull vurdering.

De nye sanksjonene mot Russland er rettet mot den russiske energisektoren. De gir amerikanske myndigheter mulighet til å straffe selskaper som er involvert i å utvikle russiske gass- og oljerørledninger, i tillegg til at det kan innføres begrensninger overfor russiske våpeneksportører.

Tyskland har reagert sterkt på sanksjonene, som de mener først og fremst er innført for å fremme amerikanske næringsinteresser.

Begrunnelsen for straffetiltakene er at Russland forsøkte å manipulere valget i USA i fjor, og de anses også som en straff for annekteringen av Krim-halvøya, samt Russlands involvering i krigen i Syria på president Bashar al-Assads side.

Loven innebærer også økonomiske sanksjoner mot Iran og Nord-Korea.

(Dagbladet/NTB)