Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medvedev og Jens møtte forretningsfolket

Statslederne enige om å senke handels- hindringene, åpne grensene og hente opp olje.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Russlands president Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg møttes i dag foran en sal fullstappet med næringslivsfolk som har brukt dagen på å diskutere hvordan forretningsbåndene mellom Norge og Russland kan styrkes.

EnergiMedvedev inviterte norske selskaper inn i en rekke sektorer, i tillegg til olje og gass.

- Det er viktig for oss med investeringer innen energisparing og fornybare energikilder, som blir kjerneområder. Jeg håper vi kan skape noe liknende Silicon Valley, vi vil investere rubler i disse områdene og ønsker å invitere Norge med.

Han inviterte også norsk næringsliv til å delta i jakten på mer russisk olje.

- Jeg er glad for å se Statoil på Stockmanfeltet. Jeg har personlig mye kunnskap om området, ettersom jeg var styreleder i Gazprom i åtte år, understreket presidenten.

Ba om friskt motAt russisk økonomi kan være en utfording for utenlandske selskaper var presidenten klar over, men mente man må gå på med friskt mot.

- Vi vet alle null risiko gir null gevinst. Russland hører definitivt med blant de rasktest utviklende økonomiene, sa Medvedev til de flere hundre i salen.

- Jeg ønsker alle selskaper lykke med forretningene, avsluttet han.

Vil jobbe for handelsavtalerI sitt innlegg understreket Stoltenberg at Norge vil hjelpe Russland til medlesskap i Verdens handelsorganisasjon og med å få i stand en egen hendelsavtale med EFTA.

Det er bedriftene og næringslivet som er dristige som våger å satse om driver den handelen som bygger vårt samarbeid. Men myndighetene og regjeringen kan legge til rette og skape gode rammevilkår, understreket Stoltenberg.

Han innledet med et haavamaal-utdrag om betydningen av hyppig kontakt for et godt samarbeid mellom Norge og Russland.

- Telenor har i dag den største norske enkeltinvesteringen i Russland og de har møtt utfordringer. I dag har løsningen på problemet blitt god, og det legger til rette for fortsatt samarbeid mellom våre to land, sa Stoltenberg med henvisning til konflikten mellom Telenor og medeier Alfagruppen om selskapet Vimpelcom.

Hemmelighetsfullt møteNorsk-russisk handelskammers på Radison Plaza i Oslo sentrum etterfølges av et helt eksklusiv møte mellom norske konsernsjefer, styreledere og gjesten fra Russland.

- De skal møte den russiske presidenten og hans følge, med blant annet visestatsminister Viktor Zubkov, sier Knut Sørlie i NHO til Dagbladet.

Norges mektigste næringslivsledere og Medvedev møte slik at «bedriftene får mulighet til å reise spørsmål og ha dialog» med presidenten.

Fra norsk side vil også flere regjeringsmedlemmer delta. Statsminister Jens Stoltenberg, Trond Giske og Terje Riis Johansen er samlet til bords.

Seks menn
Samtalene starter etter at Medvedev og Stoltenberg avrunder seminaret, de øvrige deltakerne reiser hjem og pressen sendes på dør.

Det blir et særdeles topp- og mannfolktungt på møte, som starter kvart på fem i ettermiddag.

Etter det Dagbladet får opplyst skal følgende bedrifter og personer delta:

• Helge Lund, konsernsjef i Statoil
• Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor
• Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA og Aker Solutions
• Ole Erik Lerøy, styreleer i Marine Harvest og FHL
• Dag Opedal, konsernsjef i Orkla
• Henrik Madsen, daglig leder i Det norske Veritas

Alle selskapene har store interesser i ulike russiske markeder.

Telenor ser ut til endelig å få fred med sin nemesis Dmitrij Fridman, som i flere år har dratt selskapet for retten i ulike landsens rettssaler i Russland.

Tungt inne Statoil er tungt inne i den planlagte gassutvinningen fra Stokmanfeltet, mens Aker Solutions blant annet leverer teknologi og konstruksjoner til russisk olje- og gassutvinning.

Fiskerinæringen er representert med foredlingsindustrien og laksenæringen. Norge eksporterte sjømat for 4,5 milliarder kroner til Russland i 2009, en økning på over 600 millioner fra året før.

Sukker Orkla har over 3 500 ansatte i Russland og en samlet omsetning på nesten 1,5 milliarder kroner innenfor sjokolade og sukkerholdige drikker, mens Det norske Veritas har allerede utført flere oppdrag med å utrede sikkerhetsutfordringer tilknyttet oljetransport og Barentshavet og er etablerte i Russland.

Statsministerens kontor opplyser til Dagbladet at temaet for samtalen mellom Stoltenberg og Medvedev tirsdag morgen blir næringsliv, energi, klima, miljø og menneskerettigheter.

- Det er for tidlig å si konkret hva punktene vil bestå av, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen til Dagbladet.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!