MENTOR OG PROTESJÉ: Statsminister Vladimir Putin (t.v.) og Dmitrij Medvedev. Foto: ALEKSEJ NIKOLSKIJ / RIA NOVOSTI / REUTERS / SCANPIX
MENTOR OG PROTESJÉ: Statsminister Vladimir Putin (t.v.) og Dmitrij Medvedev. Foto: ALEKSEJ NIKOLSKIJ / RIA NOVOSTI / REUTERS / SCANPIXVis mer

Medvedev stiller ikke til valg mot Putin

Selv om han godt kan tenke seg en ny periode som president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dmitrij Medvedev kan godt tenke seg en ny periode som russisk president, men kommer ikke til å stille til gjenvalg dersom mentoren Vladimir Putin tar opp kampen.

Presidentvalget i Russland er bare ni måneder unna, men verken Medvedev (45) eller Putin (58) har ennå kunngjort sitt kandidatur.

Russiske næringslivstopper mener at det er på høy tid, og mener usikkerheten skader investeringsklimaet i Russland.

Medvedev understreker i et intervju med Financial Times at Russland trenger politisk konkurranse, men slår samtidig fast at han selv ikke kommer til å ta opp kampen dersom statsminister Vladimir Putin stiller som kandidat.

- Saken er at Vladimir Putin og jeg i stor grad representerer den samme politiske kraften. Konkurranse oss imellom vil derfor kunne skade de oppgaver og mål vi har strebet etter de siste årene. En slik mulighet er derfor ikke det beste scenarioet for landet vårt og denne konkrete situasjonen, sier Medvedev i intervjuet.

Vladimir Putin var president i Russland fra 2000 til 2008, da han i tråd med grunnloven ikke kunne stille til valg for en tredje, sammenhengende periode.

Presidentposten gikk i stedet til Putins nære allierte, tidligere stabssjef Dmitrij Medvedev. Putin selv fikk den viktige posten som statsminister.

Politiske observatører tror at det er Putin som til syvende og sist avgjør hvem av de to som kommer til å stille som presidentkandidat, trolig i forbindelse med at den politiske koalisjonen hans samles til et viktig møte i begynnelsen av september.

(NTB)