Medvirket til drap

Giulio Andreotti, tidligere statsminister i Italia, ble søndag dømt til 24 års fengsel for medvirkning til drapet på en journalist i 1979.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

83 år gamle Andreotti var statsminister hele sju ganger fra 1972 til 1992, og er senator på livstid. Han ble dømt av en ankedomstol i byen Perugia.

Retten fant det bevist at Andreottis medhjelpere, i samarbeid med den italienske mafiaen, planla drapet på journalisten Mino Pecorelli. Bakgrunnen var at Pecorelli planla å gi ut en bok med opplysninger som ville ha ødelagt Andreottis karriere.

Andreotti ble frikjent for anklagene i en rettssak for tre år siden, men avgjørelsen ble anket av påtalemyndigheten.

Søndagens avgjørelse var overraskende, og den dømte eks-statsministeren selv kaller dommen «absurd.»

-Jeg vil få uttrykke min største solidaritet med senator Andreotti. Dette var en politisk motivert dom fra dommere som ønsker å omskrive Italias historie, sier Italias statsminister Silvio Berlusconi.

I en rett på Sicilia har Andreotti blitt frikjent for anklager om at han har vært medlem av mafiaen, men også denne dommen er anket av påtalemyndigheten.

Ifølge Andreottis advokater vil søndagens dom bli anket til Italias høyeste rettsinstans. Få politiske kommentatorer regner med at han vil bli funnet skyldig også her.

NTB

DØMT: Giulio Andreotti, tidligere statsminister i Italia, ble søndag dømt til 24 års fengsel for medvirkning til drapet på en journalist i 1979.