Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Meg bekjent har det aldri skjedd før, sier våpensjef

Politimesteren: - Joda, han skjøt fra hylsteret.

 PLASS TIL EN FINGER?  Våpenkyndige lurer på om det er mulig for en angriper å fyre av et politivåpen nede i hylsteret til standardpistolen Heckler & Koch P30L, her presentert i forbindelse med innføringen av den nye bevæpningsinstruksen i november i fjor. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
PLASS TIL EN FINGER? Våpenkyndige lurer på om det er mulig for en angriper å fyre av et politivåpen nede i hylsteret til standardpistolen Heckler & Koch P30L, her presentert i forbindelse med innføringen av den nye bevæpningsinstruksen i november i fjor. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld hoppet en voldsdømt mann over skranken på politistasjonen i Stavanger, angrep den uniformerte og bevæpnede tjenestemannen på jobb og dro av et skarpt skudd med politimannens pistol.

Det er første gang et slikt alvorlig angrep skjer mot en polititjenestemann siden den nye instruksen om daglig bevæpning av norsk politi ble onnført i november i fjor.

Skuddet ble avfyrt med våpenet nede i hylsteret, uten at det er noen tegn til brudd på våpeninstruksen, forklarte politimester Hans Vik i Rogaland onsdag formiddag etter å ha gjort de første undersøkelsene av den dramatiske episoden.

 SKUDD FRA HYLSTERET:  Politimester Hans Vik, Rogaland politidistrikt. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix.
SKUDD FRA HYLSTERET: Politimester Hans Vik, Rogaland politidistrikt. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix. Vis mer

Flere våpenkyndige lesere har stusset på forklaringen.

Umulig ?
- Det skal langt på vei være umulig å få plass til en finger i et lukket hylster. Og så attpåtil få beveget fingeren til å løse sikringen og dra i avtrekkeren, skriver en våpenfaglig kyndig.

Dagbladet spør Politihøgskolens fremste våpenekspert.

- Meg bekjent har det ikke skjedd før, sier Eirik Rosø.

 IKKE HØRT OM FØR:  Seksjonssjef Eirik Rosø, Politihøgskolen. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
IKKE HØRT OM FØR: Seksjonssjef Eirik Rosø, Politihøgskolen. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Og hva sier politimester Hans Vik torsdag - har det kommet fram nye opplysninger ett døgn seinere ?

- Nei, ikke noe nytt. Skuddet ble avfyrt i hylsteret. Det er en standard tjenestepistol med et standard hylster, anskaffet fra politiet sentralt. Og det er ikke tegn til brudd på våpeninstruksen, sier politimester Vik til Dagbladet.

Han vil ikke svare på om pistolen var ladd og sikret - for ikke å dele informasjon med folk «med uærlige hensikter».

Arbeidstilsynet inn
Politimannen på jobb er sertifisert til å bære våpen, og politidistriktet følger det pålagte våpentreningsprogrammet, pepeker politimesteren.

- Arbeidstilsynet er varslet, og vi har bestemt å sette ned en intern undersøkelsesgruppe i perspektiv mot generell læring og arbeidsmiljø, sier Vik til Dagbladet.

Dette skjer uavhengig av den etterforskningen mot den 24 år gamle angriperen, som dagen etter ble overført til psykiatrisk sykehus under politibevoktning.

Politihøgskolen utarbeider det årlige vedlikeholdstreningsprogrammet for norsk politi. Politidirektoratet godkjenner de løpende planene, og det er hvert politidistrikt som gjennomfører den årlige treningen i våpenbruk for egne ansatte.

 STANDARDVÅPEN:  Heckler & Koch P30L er politiets standard tjenestevåpen, presentert 25. november i fjor i forbindelse med den nye og midlertidige bevæpningsinstruksen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
STANDARDVÅPEN: Heckler & Koch P30L er politiets standard tjenestevåpen, presentert 25. november i fjor i forbindelse med den nye og midlertidige bevæpningsinstruksen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix. Vis mer

- Det er opp til den enkelte politimester å avgjøre hvilke politifolk skal bære våpen på jobb i henhold til den lokale risiko- og sikkerhetsanalysen.  Det er felles regler for hvordan våpen skal bæres når det først er bestemt, sier seksjonssjef Eirik Rosø ved avdeling for etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen til Dagbladet.  

- Skal være sikret
Han er på ferie i Japan, har ikke fulgt det norske nyhetsbildet og var ikke kjent med det som skjedde på politistasjonen i Stavanger tirsdag kveld.

- Er det mulig å avfyre skudd med politiets standardpistol mens ligger i hylsteret ?

- Meg bekjent har det ikke skjedd. Etter instruksen skal våpenet være sikret. Først må pistolen avsikres med en fingerbevegelse før avtrekk, sier Rosø på generelt grunnlag.  

 ANGREP POLITIMANN:   Publikum kommer inn til resepsjonen på politivakta i Stavanger gjennom den ytre glassdøra til høyre. Om kvelden blir den indre glassdøra åpnet av politi på vakt. 24-åringen hoppet over publikumskranken til venstre og fyrte av et skudd med pistolen til vakthavende polititjenestemann. Foto: Rogaland politidistrikt.
ANGREP POLITIMANN: Publikum kommer inn til resepsjonen på politivakta i Stavanger gjennom den ytre glassdøra til høyre. Om kvelden blir den indre glassdøra åpnet av politi på vakt. 24-åringen hoppet over publikumskranken til venstre og fyrte av et skudd med pistolen til vakthavende polititjenestemann. Foto: Rogaland politidistrikt. Vis mer

Han understreker at han ikke vet hva slags hylster det dreier seg om i dette tilfellet.  Tjenestepistolen Heckler & Koch P30L er  den samme for politi over hele landet, men reglene tillater ulike hylstre.

Dobling i våpentimer
I et intervju med Dagbladet i desember i fjor fortalte Rosø om politiutdanning generelt og våpenopplæring spesielt.

En politimann- eller kvinne må gå tre år på Politihøgskolen for å få bachelorgrad.
 
Første året er på skolebenken, andreåret er i praksis i politiet og tredjeåret er tilbake på skolebenken.
 
Rosø forklarer at i studentene er «i leir» i to uker to ganger i løpet av andre studieår.

I tredjeåret er de «i leir» en gang i tre uker sammenhengende for å trene på operativ tjeneste. Det er under disse treningsoppholdene studentene lærer seg å skyte med våpen.
 
- I løpet av studetida er det 103 timer med effektiv skytetrening der studentene øver på å skyte, sier han.

98 prosent får godkjent
Siden 2007 er dette timeantallet nesten fordoblet. Da var det 53 skytetimer i løpet av studiene.
 
- Det var ikke god nok kvalitet på skytetrening tidligere og vi så behovet for mer trening. I tillegg gikk politiet fra å bruke revolver til pistol, sier han. Resultatet av økningen i skytetreningen gjenspeiler seg også i en meget lav strykprosent hos studentene på skytegodkjenningen på en bare to til tre prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!