ROBBET: President Frank-Walter Steinmeier har fått stjålet private meldinger og meldinger. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/NTB scanpix
ROBBET: President Frank-Walter Steinmeier har fått stjålet private meldinger og meldinger. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/NTB scanpixVis mer

Dataangrep

Mega-angrep mot tyske kjendisers private e-poster

Hundrevis av politikere og journalister ble utsatt for tidenes største tjuveri, og har mistet mengder med private data.

BERLIN (Dagbladet): Den helt store alarmen ble utløst for et par dager siden, da tyske myndigheter kom på sporet av den gigantiske hackingen, som skal ha kjørt i fjor høst – helt fram til mot slutte av oktober.

Bild-Zeitung var først ute med historien om kjente reportere og rikspolitikere. Avisa melder, med referanse til anonyme kilder, at inntrengerne skal ha skaffet seg adgang til mengder med privat informasjon om riksreportere og kjente medieprofiler, ved å trenge inn gjennom e-post-programmet Outlook fra Microsoft.

Inntrengerne har tilsynelatende slått til mot Forbundsdagen, partienes hovedkontorer og regionale avdelinger, samt de to offentlige tv-stasjonene ARD og ZDF.

Feriebilder

Hos enkelte politikere - som formann Robert Habeck i miljøpartiet De grønne – har det forsvunnet hundrevis av feriebilder med ham selv og familien. Dypt private samtaler er allerede lagt ut på nettet.

Lederne for partiene i Forbundsdagen ble i går orientert om det som har skjedd, og at dette ser ut til å være det største hackerangrepet som noen gang er blitt gjennomført i Tyskland.

Også presidenten

Også tv-humoristen Jan Böhmermann står på lista over ofre. Han og en arbeidskollega skal være blant dem som har mistet hundrevis av private familiebilder. Böhmermann pådro seg i mars 2016 den tyrkiske regjeringens vrede, med en respektløs nidvise om president Recep Tayyip Erdogan. Satirikeren – og hans program Neo Magazine Royal – har siden den gangen stått høyt på regimetro tyrkeres hatliste.

Også tyske kulturpersonligheter skal ha vært utsatt for angrep, og medlemmer av «venstreorienterte» rockband skal befinne seg på lista.

Forbundspresident Frank-Walter Steinmeier befinner seg også blant ofrene.

Den regionale tv-stasjonen Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) rapporterer at alle ledelsen for alle partiene i Forbundsdagen innkalte til krisemøter, etter at omfanget av hackinga var blitt klart.

HACKET: Robert Habeck, som er en av de to lederne for miljøpartiet De grønne, har fått frastjålet store mengder med bilder og elektronisk post. Foto: Tobias Schwarz/AFP
HACKET: Robert Habeck, som er en av de to lederne for miljøpartiet De grønne, har fått frastjålet store mengder med bilder og elektronisk post. Foto: Tobias Schwarz/AFP Vis mer

Mye uklart

Flere ting er blitt offentliggjort over populære konti på Twitter og YouTube, men det ser foreløpig ut til at også disse adressene står under hackernes kontroll.

Tyske etterforskere har slått fast at angrepene holdt opp mot slutten av oktober, men at det fortsatt ikke er klart hvor lenge de pågikk – og hvor mye som egentlig er blitt stjålet.

Fram til nå er alle partier i Forbundsdagen rammet. Bare det høyrepopulistiske «Alternativ für Deutschland» sine representanter har – i hvert fall foreløpig – unngått å bli hengt ut. Om partiets representanter også er hacket, er ennå uklart.

Hele 405 medlemmer av søsterpartiene CDU/CSU står på lista over ofre, mens det skal handle om 294 politikere fra det sosialdemokratiske SPD, 105 medlemmer av De grønne, 82 fra det tidligere kommunistpartiet Die Linke og 28 funksjonærer i det liberale FDP. Politikerne sitter i bystyrer, delstatsforsamlinger, EU-parlamentet og Forbundsdagen.

Frykt før valg

Foreløpig er det ikke kommet offentlige kommentarer fra politi eller statsadvokat med ansvar for etterforskningen, men disse er ventet i løpet av formiddagen.

Sikkerhetspolitiet «Verfassungsschutz» ble i går kveld satt til å etterforske saken for fullt.

Avisa Bild spekulerer i om det kan være russiske eller kinesiske hackere som står bak.

ARDs dopingekspert Hajo Seppelt er blant de 33 kjente tv-navnene som står på lista. Han har i en årrekke stått bak avsløringen av blant annet russisk statsdoping.

I Tyskland skal det i løpet av året gjennomføres valg i tre delstater, og den største frykten nå, er at valgkampene – særlig sluttfasene – skal bli influert med offentliggjøring av bilder og annen informasjon som kan sette de demokratiske partienes kandidater i et dårlig lys.