Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mega-lønn i «miniselskap»

Kværner er blitt et miniputtselskap, målt i markedsverdi. Likevel får selskapets nyutnevnte konsernsjef Kristian Siem ei lønn som plasserer ham blant de aller største gutta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke slik å forstå at Kristian Siem er på Kjell Almskog-nivå (det får da være grenser), men han blir rikelig betalt.

Kværner-styret har nemlig vedtatt at Siems lønn skal beregnes som et gjennomsnitt av hva toppsjefene i tre norske, utvalgte selskap tjener.

De tre selskapene er Norsk Hydro, Orkla og Elkem. Selskapenes årsrapporter og utsendte pressemeldinger forteller dette om hva sjefene tjener:

  • Generaldirektør Eivind Reiten i Hydro: 3,7 millioner kroner.
  • Konsernsjef Finn Jebsen i Orkla: 3,3 millioner kroner.
  • Konsernsjef Ole Enger i Elkem: 2,3 millioner kroner.

Det skulle bety at Kristian Siem får ei årslønn på om lag 3,1 millioner kroner.

Mus blant elefanter

Ser vi på problemene Siem har å hanskes med i Kværner, er en slik avlønning sikkert grei nok. Men da glemmer vi likevel en ting: Sammenliknet med Reitens Hydro er Siems Kværner som en filial å regne.

Målt i markedsverdi er det nemlig kjempeforskjell på selskapene.

Hydro er verdt nesten 89 stykk Kværner. Ja, selv Orkla er tretti ganger så stor som Kværner. Orklas konsernsjef tjener likevel bare marginalt mer enn Kværners konsernsjef.

God råd

Men lønn kan selvsagt beregnes på så mange slags vis - og Kristian Siem har neppe kjempet særlig hardt for sine Kværner-kroner. Den Londonbaserte nordmannen har så han greier seg allerede. Med en personlig formue på 1,2 milliarder kåret Kapital ham i fjor til landets 44. rikeste.

GODT BETALT: Kristian Siem.
Hele Norges coronakart