Knallstart for John Fredriksen sitt nye riggselskap. Foto: NTB Scanpix. 
Knallstart for John Fredriksen sitt nye riggselskap. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Megagevinst for Fredriksen

John Fredriksen kan koste på seg et bredt glis etter Northern Drilling sine to første dager i handelen. Foreløpig gevinst er på nesten en halv milliard.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I forrige uke ble det kjent at John Fredriksen hadde startet et nytt riggselskap som skal kapitalisere på den forventede oppturen i riggmarkedet ved å kjøpe billige oljerigger, for så å selge dem dyrt senere - et såkalt "asset play".

Selskapet med navnet Northern Drilling har pr i dag kjøpt den tidligere Seadrill-riggen, West Mira, til omlag halve prisen fra verftet som har bygget den, samt sikret seg muligheten til å kjøpe en rigg som Fred. Olsen Energy avbestilte i sin tid - også den til en pris betydelig lavere enn nyprisen.

Vil på børs

Planen til selskapet er å bli notert på børsen i løpet av året, men før den tid må investorene handle aksjene "over the counter" i gråmarkedet.

Mandag fikk det nystartede riggselskapet til Fredriksen debuten sin i gråmarkedet, på den såkalte OTC-listen.

Northern Drilling hentet nylig inn 230 millioner dollar i en emisjon til kurs fem dollar, tilsvarende om lag 42,50 kroner pr aksje, gjennom utstedelse av 46 millioner aksjer.

Fredriksen tegnet seg for halvparten, tilsvarende 23 millioner aksjer for 115 millioner dollar.

Etter én dag på OTC-listen ble aksjen handlet til 60 kroner, ifølge oversikten til Verdipapirforetakenes Forbund som publiserer statistikk for handelen i gråmarkedet.

Storgevinst

Dersom man regner en kostpris pr aksje på 42,50 kroner, betyr sluttkursen til riggselskapet mandag at Fredriksen etter kun én dag hadde en urealisert gevinst på drøyt 400 millioner kroner.

Tirsdag fortsatte oppgangen til selskapet til 61 kroner pr akse, og dermed kan Fredriksen plusse på ytterligere 23 millioner kroner i urealisert gevinst.

Det kan man kalle en helt grei avkastning i løpet av to dager.

Meglerhuset Pareto Securities spår ytterligere oppside i aksjen, og har en kjøpsanbefaling med kursmål på 76 kroner.

Flere økonominyheter

Ordene som kan få bjellen til å ringe i OPECs bakhoder
Trøim-selskap hentet 6,8 milliarder