<strong>DRAMATISK:</strong> Ulykken fra 7. desember i 1999 ble slått stort opp i nasjonale medier. Politiet ble gransket etter at de satte opp en politisperring for å stoppe fyllekjøreren i Søgne. Sperringen var delaktig i at sjåføren kjørte inn i flere uskyldige bilister som ikke kom seg forbi sperringene. Foto: Kjell Inge Søreide
DRAMATISK: Ulykken fra 7. desember i 1999 ble slått stort opp i nasjonale medier. Politiet ble gransket etter at de satte opp en politisperring for å stoppe fyllekjøreren i Søgne. Sperringen var delaktig i at sjåføren kjørte inn i flere uskyldige bilister som ikke kom seg forbi sperringene. Foto: Kjell Inge Søreide Vis mer

Megasøksmål kan endre livet til hundrevis av trafikkskadde

Flere hundre nordmenn er blitt trafikkskadd på grunn av andres grisekjøring, men de har aldri fått oppreisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet):Nå gruppesaksøker Landsforeningen for trafikkskadde staten og i november starter en rettssak som kan påvirke hverdagen til flere hundre trafikkskadde nordmenn i Norge.

Saken gjelder personer som har blitt skadd i trafikken etter at de har blitt påkjørt av en fyllekjører eller andre som har opptrådt grovt uaktsomt på veien, men som ikke har hatt råd til å betale oppreisningskravet etter domfellelse. Staten har vedgått at de brøt Norges forpliktelser til EØS-avtalen fra 1994 til 2009.

I fjor kom det en endring i norsk lov, som gjør at den trafikkskadde kan få penger utbetalt av forsikringsselskapet, som igjen kan kreve det av fyllekjøreren. Staten satte en tilbakevirkende grense til 1. januar 2001.

- Vi mener staten må betale for alle tilbake til 1994. Her har ikke staten gjort jobben sin. Dette kan gjelde hundrevis ikke tusen mennesker, sier seniorrådgiver Per Oretorp i LTN.

Nå håper han flere trafikkskadde skal melde seg til foreningen for å bli med i gruppesøksmålet. Fristen for å være med går ut 1. juli.

- Tøysete Tre av de som er med er Lena Olava Stiland (28), faren Johan Kvelland (67) og Rune Haughom (35).

<strong>GRUPPESØKSMÅL:</strong> Lena Olava Stiland (28), faren Johan Kvelland (67) og kameraten Rune Haughom (35) ble alle skadd da en politijaktet van dundret inn i dem i Søgne 7. desember 1999. De har aldri fått oppreisning fra sjåføren. Nå er de med i et gruppesøksmål mot staten. Foto: Privat
GRUPPESØKSMÅL: Lena Olava Stiland (28), faren Johan Kvelland (67) og kameraten Rune Haughom (35) ble alle skadd da en politijaktet van dundret inn i dem i Søgne 7. desember 1999. De har aldri fått oppreisning fra sjåføren. Nå er de med i et gruppesøksmål mot staten. Foto: Privat Vis mer

De ble alle skadd i en dramatisk ulykke i Søgne 7. desember 1999. Politiet jaktet en fyllekjører. Politiet satte til slutt opp en veisperring, men bilen til de tre ble stående foran sperringen. Bakfra kom fyllekjøreren i stor fart og dundret inn i Audien deres.

Bilen fløy 40 meter og ble totalvraket. Stiland og Haughom måtte skjæres ut av vraket. Den dag i dag har de fortsatt problemer som følge av skadene.

- Det er i grunn tøysete. Vi må gå rettens vei for å få en erstatning domstolen i en tidligere sak har bestemt at vi skal ha, sier Kvelland.

Hvor grov feil? Trafikkofrene behøver selv ikke møte opp i retten fordi den kommende rettssaken er en ren juridisk og teknisk sak der retten skal ta stilling til hvor grov feilen var da de ikke fulgte EU-reglene, opplyser LTNs advokat Tom Sørum.

- Etter EØS-retten er det et vilkår at det foreligger en kvalifisert forsømmelse fra statens side for å ilegge staten erstatningsansvar. Statens syn er at det frem til en avgjørelse høsten 2000 var uklart om motorvognforsikringen måtte omfatte oppreisningskrav. Før 2001 forelå det dermed ingen grov og åpenbar overtredelse av EØS-retten, sier Fanny Platou Amble, som er advokat for staten i saken.

Kan ikke vaske huset Ann-Helen Gustavsen (52) fra Ytre Enebakk kan ikke gjøre husvasken og blir uvel og kvalm når hun vrir opp en klut.

Den 27. september 1995 ble hun påkjørt av to tenåringer i en stjålet bil på vei til jobb i Ås i Akershus. Sjåføren har aldri klart å betale oppreisningen han ble dømt til å betale.

Bakgrunn:

• EFTA-domstolen slo i 2008 fast at Norge brøt EØS-avtalens motorvogndirektiv. Forsikringen i Norge etter bilansvarsloven omfattet bare økonomisk tap, og ikke oppreisning for ikke-økonomisk tap.

• I fjor ble norsk lov endret. Den trafikkskadde kan få penger direkte fra forsikringsselskapet, som igjen krever det fra personen som forvoldte skadene.

• Staten satte tilbakeverkende kraft til 1. januar 2001. Gruppesøksmålet gjelder alle som ble skadd som følge av uaktsom kjøring fra EØS-avtalen trådde i kraft i 1994 til 31. desember 2000.

Kilde: Landsforeningen for Trafikkskadde

- Jeg savner følelsen av det å kunne være bruk for noe. Det hadde vært flott om de i min situasjon kan få oppreisning som alle andre, sier hun.

<strong>UFØRETRYGDET:</strong> Ann-Helen Gustavsen fra Ytre Enebakk er ikke lenger i jobb på grunn av skadene hun ble påført etter at to tenåringer i en stjålet bil krasjet inn i henne i 1995. Foto: Bjørn Langsem
UFØRETRYGDET: Ann-Helen Gustavsen fra Ytre Enebakk er ikke lenger i jobb på grunn av skadene hun ble påført etter at to tenåringer i en stjålet bil krasjet inn i henne i 1995. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer