Megawati utnevnt til president

Visepresident Megawati Sukarnoputri ble i dag utnevnt til Indonesias neste president, etter at nasjonalforsamlingen avsatte president Abdurrahman Wahid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visepresident Megawati Sukarnoputri ble mandag valgt til Indonesias neste president, etter at nasjonalforsamlingen avsatte president Abdurrahman Wahid.

Den 60 år gamle Wahid ble avsatt av et flertall i nasjonalforsamlingen, bare et halvt døgn etter at han forsøkte å innføre unntakstilstand i landet. Nasjonalforsamlingen kom sammen til et ekstraordinært møte mandag formiddag, til tross for unntakstilstanden.

Det indonesiske politiet sluttet seg tidligere mandag til hæren og opposisjonen i kravet om at Wahid måtte vike plassen for visepresident Megawati Sukarnoputri. Dermed forsvant den siste rest av den støtten Wahid kunne ha håpet på.

Flertallet av partiene i nasjonalforsamlingen avsatte Wahid som en direkte reaksjon på at han erklærte unntakstilstand og oppløse nasjonalforsamlingen søndag kveld.

Wahid sammenlignet unntakstilstanden med «en hellig krig» for å redde nasjonen fra politisk krise, men ifølge opposisjonen var dette bare et siste desperat forsøk fra Wahids side på å klamre seg til makten og hindre at han blir stilt for riksrett for korrupsjon.

Trosser presidenten

- Politiet vil støtte Megawati som leder for en lovlig regjering, sa en talsmann for politiet mandag formiddag før voteringen i nasjonalforsamlingen.

Hæren hadde tidligere avvist dekretet om unntakstilstand, og da det ble klart at heller ikke politiet ville følge Wahids ordre, var det bare et spørsmål om tid før han ville bli avsatt av nasjonalforsamlingen.

Høyesterett erklærte også unntakstilstanden for ulovlig. Selv om Wahid har sagt at han ikke vil gi seg uten kamp, var det bare noen hundre demonstranter som møtte opp for å støtte hans sak i Jakarta mandag formiddag.

Megawati, som er datter av tidligere president Sukarno, tok ikke ordet da nasjonalforsamlingen møttes, men hennes tilstedeværelse etterlot ingen tvil om at hun er klar til å overta presidentembetet. Megawati er leder for Indonesias største parti.

Arver problemer

Selv etter at hæren, politiet, høyesterett og nasjonalforsamlingen hadde vendt Wahid ryggen, gjorde han det klart at han ikke ville flytte ut av presidentpalasset.

- Han betrakter dekretet om unntakstilstand som et nødvendig tiltak for å holde landet sammen, sa en talsmann for presidenten.

Selv om Megawati har langt sterkere støtte enn Wahid i nasjonalforsamlingen, har hun ikke et rent flertall i ryggen, og hun vil bli konfrontert med de samme problemene som førte til Wahids politiske endelikt.

Indonesias økonomi vakler videre, og den lave kursen på rupiah gjør det ikke lettere å løse landets gjeldsproblemer. Investorer er blitt skremt vekk på grunn av manglende ro og orden.

I Aceh-provinsen har hæren mistet kontrollen over situasjonen på grunn av aktive opprørsgrupper, og på Sulawesi og i den indonesiske delen av Borneo er det sterke etniske spenninger.

(NTB-Reuters)

SVIKTER PRESIDENTEN: Wahid har beordret unntakstilstand, men soldatene lystrer ikke. Her sørger de for sikkerheten utenfor nasjonalforsamlingen mens riksrettsaken foregår.
NY PRESIDENT: Megawati Sukarnoputri venter mens stemmene mot president Wahid blir talt opp. Det er ventet at nasjonalforsamlingen om kort tid vil utneve henne til Indonesias nye president.